Festival digitale kunsten wordt speerpunt cultureel samenwerkingsakkoord

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
12/05/2015

Het is de gemeenschapsministers van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH) menens met de uitvoering van het cultureel akkoord tussen de Gemeenschappen. In november komt er alvast een festival van digitale kunsten in Flagey. Dat moet meteen een sneeuwbaleffect veroorzaken in de kunstensector.

Dat het festival in Flagey plaatsvindt is geen toeval. Het kunstencentrum Flagey lag aan de basis van een co-communautaire samenwerking. De start verliep zeer moeilijk en zorgde voor verhitte discussies tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap over het respectievelijk gewicht en de financiële inbreng van beide taalgemeenschappen. Maar die resem kinderziektes is nu grotendeels achter de rug.

In november zal Flagey dus een gloednieuw festival organiseren gewijd aan de digitale kunsten. “Het wordt een heel breed festival met diverse disciplines”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz aan brusselnieuws.be. “Ook theaterstukken bij voorbeeld worden dikwijls gekruid met digitale ingrediënten.”

Nieuwe impuls
Dit festival is een eerste voor het publiek tastbare resultaat van het cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Dat akkoord werd nog in de vorige legislatuur ondertekend, maar krijgt nu een nieuwe impuls. Voor het festival trekken beide Gemeenschappen elk 100.000 euro uit. Een gelijkaardig bedrag wordt ook de volgende jaren in een nieuw fonds gestort. Model voor de constructie is het Beste Buren-project: een gemeenschappelijk Vlaams-Nederlands cultuurfonds.

“De eerste editie van het festival wordt volledig inhoudelijk bepaald door Flagey”, aldus Gatz. “Voor de volgende edities kunnen alle culturele actoren een project indienen."

'Nieuwe dynamiek'
In La Libre Belgique bekritiseren afscheidnemend KVS-directeur Jan Goosens en zijn evenknie Louis Colinet van het Théâtre National dat het nieuwe festival subsidies krijgt. Zij vinden het logischer dat de nauwe samenwerking tussen De KVS en het Théâtre National of het bestaande bi-communautaire Kunstenfestivaldesarts extra subsidies zou krijgen.

“Wij hebben er bewust voor gekozen om een nieuwe dynamiek te creëren”, pareert Gatz. "De samenwerking tussen KVS en het Théâtre National is een bottum-up-initiatief. Wij zorgen nu voor een top-downproject. Bedoeling is dat beide stromen mekaar halfweg ontmoeten."

“Bovendien mogen we niet vervallen in Brusselcentrisme. Het cultureel akkoord wordt nu tastbaar op het Brusselse terrein, want het is daarvoor het meest vruchtbare. Maar nadien is het de bedoeling dat het akkoord ook in andere steden in België tastbaar wordt.”

Behalve het festival krijgt de culturele samenwerking natuurlijk ook op andere manieren vorm. Zo komt er in 2016 een oproep voor samenwerkings- en uitwisselingsprojecten tussen culturele organisaties van beide gemeenschappen. "Gemiddeld zou elk goedgekeurd project dan bij voorbeeld 7.500 euro kunnen krijgen, zoals dat bij Beste Buren het geval is”.

“Het zijn geen grote bedragen”, geeft Gatz toe, “maar zie het als de smeerolie die de machine op gang moet trekken, of als een sneeuwbal die verder kan rollen en aanzwellen.”

Tot slot is het ook de bedoeling dat cultuuradministraties hun ervaring en kennis delen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni