De beloofde fietspunten aan NMBS-stations in Brussel laten op zich wachten. En beloftes aan fietsverenigingen zijn niet nageleefd. Dat zegt Brussels parlementslid Adelheid Byttebier (Groen!). Minister Pascal Smet (SP.A) voor Mobiliteit garandeert een eerste fietspunt in april aan het Noordstation.

Aan het Noordstation komt in april niet alleen een fietsenstalling, maar ook een verhuurpunt, info- en registratiebalie, en een herstellingsatelier. Alles samen een zogenaamd fietspunt.

Maar de oppositiepartij Groen! denkt dat door de vertraging van het eerste fietspunt, de andere fietspunten in het gedrang gaan komen. Adelheid Byttebier (Groen!): "Er zijn er acht beloofd voor 2009. Ik had dus graag geweten hoe het zit met de conventie met de NMBS en hoe het zit met de overeenkomst met de uitbater. Want er is geen conventie en geen overeenkomst."

Volgens minister Smet komt die vertraging er door een dispuut tussen de NMBS en De Post aan het Zuidstation. Maar de conventie met de NMBS zou bijna rond zijn. Bovendien toonde de federale regering toen plots interesse, en ook die onderhandelingen zorgden voor uitstel. Ook dat zou nu in orde zijn voor het Noordstation.

Maar de andere fietspunten die gepland zijn laten nog even op zich wachten. "In Brussel-Centraal en Brussel-Schuman moeten er werken uitgevoerd worden. Ook moet het conflict tussen de NMBS en De Post opgelost worden," zegt minister Smet.

Ook wie de fietspunten moet uitbaten is nog niet beslist. "Er is gezegd dat er een overeenkomst was met ProVelo, maar die is er niet. Dat is dus gelogen," vraagt Byttebier zich af.

Pascal Smet: "Ons oorspronkelijk idee was om het met ProVelo te doen. maar toen hebben we met de federale overheid contact opgenomen. Daardoor is het fietspunt geori├źnteerd naar een project van sociale economie. Als ProVelo zich ombouwt tot een project van sociale economie dan kunnen ze nog meedoen."

Het gewest investeert 100.000 euro in het fietspunt aan het Noordstation, de federale overheid 18.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni