Francken zet door met plannen voor asielcentrum in Neder-Over-Heembeek

© PhotoNews
| Het Klein Kasteeltje, opvangcentrum van Fedasil, moet nog iets langer dienst doen.

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat ervan uit dat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Neder-Over-Heembeek er wel degelijk zal komen. Dat ondanks het protest van burgemeester Philippe Close (PS). Ondertussen moet het Klein Kasteeltje nog even dienst doen, al had Francken dat liever al verkocht.

De bouw van het nieuwe centrum in Neder-Over-Heembeek liep al vertraging op, zo schrijft De Tijd en bevestigt de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De aflevering van de vergunning neemt veel tijd in beslag. Ook voor de werken is er vertraging opgelopen door het plotse overlijden van de leidend ambtenaar van de Regie die het dossier opvolgde.

Als het van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) afhangt, komt het er helemaal niet. Hij betreurt dat de federale regering de beslissing voor het centrum heeft genomen zonder daarover met de stad in gesprek te gaan, en belooft zich met man en macht tegen het centrum te verzetten.

Close vindt de locatie, in het midden van een residentiële wijk, niet geschikt voor de opvang van ongeveer duizend mensen. Concrete juridische stappen zijn nog niet gezet, laat zijn woordvoerder weten, maar die zullen mogelijk nog komen.

Omdat het huidig aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken eind dit jaar weg moet uit de WTC-gebouwen aan het Noordstation, laat staatssecretaris Francken het centrum voorlopig uitwijken naar het Klein Kasteeltje. Dat opvangcentrum sluit na 32 jaar in december zijn deuren. De honderden mensen die er nu wonen, zullen moeten verhuizen naar centra van Fedasil elders in België.

Klein Kasteeltje kan nog niet verkocht worden

Aanvankelijk wilde Francken het Klein Kasteeltje liefst zo snel mogelijk van de hand doen aan een privé-investeerder. Nu is hij min of meer gedwongen om het gebouw nog langer in publiek beheer te laten.

In De Ochtend op Radio 1 verdedigde de staatssecretaris de plannen voor het gloednieuwe asielcentrum in Neder-Over-Heembeek. "In Neder-Over-Heembeek is er al jaren opvang. Ik heb daar nog nooit klachten over gehad," klinkt het. Hij gaat ervan uit dat het centrum in Neder-Over-Heembeek er wel degelijk zal komen en heeft het over "een heel goed project." Zijn woordvoerder laat weten dat het nieuwe centrum zijn deuren zou moeten openen midden 2022, het gebouw zou eind 2021 worden opgeleverd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?