Franse Gemeenschap stemt in met vervlaamsing plantentuin

De Nationale Plantentuin in Meise is weer een stapje dichter bij overheveling naar Vlaanderen. De bevoegde commisie van het parlement van de Franse Gemeenschap heeft de overdracht goedgekeurd.

De tuin wordt een Vlaamse instelling, maar er zijn garanties voor de Franstalige medewerkers. Zo zal de wetenschappelijke raad paritair samengesteld zijn, terwijl in de raad van bestuur drie van de negen zitjes én een alarmbelprocedure voor de Franstaligen voorzien zijn.

Daarnaast voorziet het akkoord ook dat de tuin een Vlaamse instelling wordt. Het wetenschappelijk patrimonium, dat voornamelijk bestaat uit planten en uit de bibliotheek, blijft echter eigendom van de federale staat en wordt slechts voor onbeperkte tijd in bruikleen gegeven aan de Vlaamse gemeenschap.

De overdracht sleept al jaren aan. Al in 2001 was afgesproken dat de plantentuin in Vlaamse handen zou komen maar pas vorig jaar bereikten de twee gemeenschappen daarover een akkoord. Het taalkader van de werknemers bleef echter voor gekibbel zorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?