analyse

Fremault: harde tante, maar geen Madame Non

© cdH

Ook al was het de hele Brusselse regering die besliste om de strengere geluidsnormen effectief toe te passen, toch zijn de ogen vooral gericht op minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH). Om het historisch trauma van haar partij in dit dossier uit te wissen, kan de 43-jarige Ukkelse niet anders dan zich als een harde tante opwerpen. Maar een nieuwe Madame Non, dat is ze allerminst, klinkt het over de partijgrenzen heen.

Céline Fremault (43) komt uit Ukkel, uit wat door sommigen een bourgeois, maar door anderen vooral een geëngageerd gezin genoemd wordt. “Ze is zeker sociaal bewogen”, zegt Liesbeth Dhaene (N-VA), die in verschillende commissies met haar te maken krijgt. Al zou ze Fremault nu ook niet bepaald soft noemen.

“Ze kan een keiharde tante zijn die zich niet laat doen”, zegt Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen. “Ze heeft een heel directe stijl. Maar een nieuwe Madame Non is overdreven. Zo veranderde ze in de commissie Leefmilieu wel degelijk van gedacht over de lage emissiezone.” Een collega-regeringslid, die liever anoniem blijft, beaamt. “In andere dossiers is zij bereid tot compromissen. Alleen in dit dossier houdt zij het been stijf.”

Het trauma van het plan-Wathelet
Om die stugge houding te begrijpen moeten we terug naar 2014, toen toenmalig staatssecretaris en niet-Brusselaar Wathelet (CDH) besloot de brede bocht naar links in te voeren, pal boven de hoofden van het CDH-electoraat. De hele Zuidoostrand hing vol met affiches en spandoeken met daarop ‘Plan Wathelet? Pas question!’ Sinsdien kampt de CDH met slechte peilingen, iets waar Fremault koste wat het kost iets aan wil veranderen.

Daarnaast speelt de strijd om het leiderschap binnen de CDH een grote rol. “Want wie is nu eigenlijk de leider binnnen die partij?”, zegt haar regeringspartner. “Benoît Cerexhe, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe en fractieleider in het parlement? ‘Nieuwkomer’ en minister Céline Fremault? Of Joëlle Milquet, die dan wel door een schandaal wordt achtervolgd, maar nog steeds het meeste stemmen haalt?”

Milder en ordelijker dan Milquet
In die strijd is het dossier van de geluidsnormen Fremaults voornaamste hefboom om de CDH en zichzelf (weer) op de kaart te zetten. “Dit dossier versterkt Fremaults positie. Ze krijgt nu enorm veel media-aandacht”, zegt haar regeringspartner. Bovendien is Brussel geen vragende partij in het luchthavendossier en kan Fremault zo stellen dat ze enkel uitvoert wat in het Brusselse regeerakkoord door de meerderheid werd goedgekeurd.

Het verschil met de originele Madame Non ten slotte, is volgens alle waarnemers groot. “Milquet is van een andere generatie, en staat gewoon voor een heel andere CDH”, zegt een kabinetsmedewerker uit haar partij.

Maar vooral qua stijl zijn de twee niet met elkaar te vergelijken. “Fremault is een stukje milder, een stukje ronder”, zegt het collega-regeringslid. “En ordelijker!”, voegt de kabinetsmedewerker lachend toe. “Het grootste verschil tussen Milquet en Fremault? Die laatste heeft niet al acht keer haar gsm heeft verloren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook