GAIA en VUB tevreden over akkoord voor minder dierproeven

© Wislawa SzymborskaLeefmilieu Brussel

Dierenrechtenorganisatie GAIA en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) steunen de beslissing van de Brusselse regering om het aantal dierproeven in het Brusselse gewest tegen 2025 met 30 procent te verminderen.

"Dit is de eerste keer dat een regering heel duidelijk het vaste voornemen uitdrukt om een proefdierenbeleid te voeren dat met concrete targets daadwerkelijk gericht is op beduidend minder gebruik van proefdieren", zegt GAIA vrijdag in een mededeling.

Het plan om de dierproeven in Brussel met 30 procent af te bouwen, komt van Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). GAIA is bereid "constructief mee te werken aan dit initiatief, dat navolging verdient in Vlaanderen en Wallonië". De organisatie dringt naar eigen zeggen al jaren aan op een beleidsstrategie met concrete doelstellingen.

VUB geeft alternatieven
De VUB steunt de intentie van de Brusselse regering en zal een aantal alternatieve onderzoeksmethoden voorstellen. "De bestaande alternatieven voor dierenproeven moeten we nu ook meer lokaal toepassen en zichtbaar maken", stelt VUB-professor Vera Rogiers.

Samen met het Wetenschappelijk Instituut Vlaanderen (WIV) zal de VUB voor zowel Vlaanderen als Brussel een databank oprichten waarin alternatieve methoden bekendgemaakt worden. Die databank zal ook aan de bestaande Europese databank gekoppeld worden. 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?