Ganshoren wil minder bijdragen aan politiezone Brussel-West

© PhotoNews

Burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (ProGanshoren) pleit ervoor om het solidariteitsmechanisme binnen de politiezone Brussel-West te herbekijken. Die zone omvat Ganshoren, Koekelberg, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. Volgens Kompany draagt Ganshoren nu meer bij dan de andere gemeenten.

Tijdens een vergadering met de burgemeesters van de zone stelde Kompany de vraag om de zogenaamde KUL-norm aan te passen. Die bepaalt hoeveel elke gemeente bijdraagt aan de politiezone.

De Ganshorense schepen van Financiën Stéphane Obeid (MR) maakte de vergelijking: Ganshoren betaalt jaarlijks zo'n 600.000 euro meer dan Sint-Agatha-Berchem, terwijl beide gemeenten evenveel inwoners hebben.

Elke inwoner van Ganshoren betaalde zo in 2017 189,42 euro voor de politiezone. Ter vergelijking: in Jette is dit maar 169,50 euro. En dat verschil is er volgens Obeid met elke gemeente. Woensdag vertelde hij al in Le Soir dat hij "het beu is om de politie in Molenbeek te blijven financieren."

Reacties

Burgemeester van Jette, Hervé Doyen (CDH) lijkt het meeste open te staan voor een verandering van de solidariteitsbijdrages. “Ik heb geen taboes of vooroordelen over de kwestie. Laten we het debat hierover openen,” liet hij optekenen in Le Soir. De burgemeester van Sint-Agatha-Berchem Joël Riguelle (CDH) reageerde terughoudender. “Tot nu toe was er nooit een probleem met de KUL-norm. We zullen op een objectieve manier proberen uitzoeken of zij inderdaad proportioneel te veel betalen.”

Binnen het politiecollege zal een herberekening gemaakt worden van de respectievelijke financieringsaandelen van elke gemeente. Hierbij zal rekening gehouden worden met de recente demografische ontwikkelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?