De omschakeling van 'arm' op 'rijk' gas kost naar schatting 500 miljoen euro. De federale regering heeft daarvoor de oprichting van een nationaal fonds in het vooruitzicht gesteld, maar tot nog toe is daar niets van in huis gekomen, zo schrijft De Standaard. Brussel is goed voor 30 procent van de armgasverbruikers, en ook hier is het niet duidelijk wie voor de rekening zal opdraaien.

Eerder schreef BRUZZ in haar artikel over de omschakeling al dat nog niet duidelijk was wie in Brussel de rekening zou betalen. België moet omschakelen omdat Nederland vanaf 2030 haar 'arme gas' niet meer naar België wil uitvoeren.

Maar ook federaal is het onduidelijkheid troef. Volgens energieminister Marie-Christine Marghem (MR) zijn er wettelijke bezwaren tegen een nationaal fonds, maar langs Vlaamse kant wordt gevreesd dat de aanpak van Marghem communautair getint is.

Ze zou niet willen dat via een nationaal fonds de Waalse gasverbruikers in verhouding veel meer moeten betalen voor een omschakeling die zich voor meer dan 90 procent buiten Wallonië afspeelt: Vlaanderen is goed voor 62 procent van de armgasverbruikers, Brussel voor ruim 30 procent.

Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) blijft erbij dat de federale regering de afspraak uit het regeerakkoord moet nakomen. De Vlaamse regering heeft beslist in september het dossier op het overlegcomité tussen de federale overheid en de gewesten ten berde te brengen.

Intussen hebben de netbeheerders al het startschot voor de omschakeling van 1,6 miljoen gasverbruikers gegeven. In delen van Antwerpen en in Sint-Truiden wordt de omschakeling volgend jaar doorgevoerd. De inwoners worden dezer dagen geïnformeerd. Het gaat om een zeer tijdrovende operatie: de controle van de gasaansluitingen en gastoestellen neemt immers veel tijd in beslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni