© Erf-goed.be

Gat van 9 miljoen in Schaarbeekse begroting

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
23/04/2013
Het gemeentebestuur in Schaarbeek (FDF-Ecolo-CDH) heeft het Beheersplan 2013-2015 goedkeurd dat de gemeentefinanciën op orde moet krijgen. De begroting 2013 tekent een deficit op van negen miljoen euro. De belastingen gaan fors omhoog.

De gemeente haalt 6 miljoen euro extra inkomsten uit nieuwe belastingen. De opcentiemen op de onroerende voorheffing stijgen met 13,38 procent (tot 3.390). Dat levert 5 miljoen euro per jaar op. Daarnaast worden ook diverse taxen verhoogd, goed voor nog eens 1 miljoen euro nieuwe inkomsten (vanaf 2014). Zo is de bewonerskaart niet langer gratis. Ze zal 25 euro kosten.

Bevoegd schepen Denis Grimberghs (CDH) relativeert de verhoging van de fiscale druk in Schaarbeek. "In 58 Vlaamse gemeenten ligt de onroerende voorheffing nog hoger", zegt hij. Schaarbeek is nu wel kampioen in Brussel op vlak van grondbelasting. Wie vorig jaar 1.500 euro betaalde voor de onroerende voorheffing zal dit jaar 200 euro meer moeten ophoesten.

De nieuwe inkomsten kunnen niet beletten dat de begroting in 2013 (- 9 miljoen euro), 2014 (- 5 miljoen euro) en in 2015 (- 5 miljoen euro) diep in het rood gaat. Dat komt onder meer omdat de gemeente een reserve aanlegt voor het geval Belgacom, de VRT en de RTBF hun kantoorbelastingen niet betalen. Schaarbeek heeft die ingeschreven als inkomsten, maar ze worden door de telecomoperatoren betwist voor de rechter. Een definitieve uitspraak wordt pas in 2022 verwacht.

Burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) wijst erop dat heel wat gemeentebesturen in België het water aan de lippen hebben en dat Schaarbeek met een verpauperde bevolking te kampen heeft. "En in tegenstelling tot andere gemeenten vallen er in Schaarbeek geen naakte ontslagen," zegt de burgemeester.

In de uitgaven wordt niet gesnoeid. Wel gaat de vinger op de knip zodat niet meer wordt uitgegeven dan de vorige jaren. Een uitzondering is de politiezone en het OCMW. In het Beheersplan 2013-2015 is afgesproken dat de kosten voor politie en de openbare onderstand jaarlijks met 5 procent kunnen stijgen. De veiligheid en het sociaal welzijn van de Schaarbekenaars worden op die manier verzekerd.

Schaarbeek wil tegelijk ook de investeringen op peil houden: straten worden geherasfalteerd, voetpaden worden heraangelegd en wijkcontracten worden verdergezet. Er komen ook nieuwe scholen. De gemeente gaat ook studies bestellen om te kijken of het autopark niet kan inkrimpen en of ze door centralisering van de administratie geen efficiëntiewinst kan boeken. In totaal bedragen de investeringen dit jaar 42 miljoen euro, waarvan 9 miljoen uit de Schaarbeekse gemeentekas, via leningen.

De begroting wordt woensdag in de gemeenteraad besproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni