Geen fusie Bon en Foyer

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
07/03/2013
In het Vlaams Parlement ligt het decreet voor dat de inburgerings- en integratiesector hervormt. VGC-collegelid Brigitte Grouwels (CD&V) wil een uitzonderingspositie voor Brussel.

Het ontwerpdecreet van minister Geert Bourgeois (N-VA) stelt een verregaande hervorming voor van de inburgerings- en integratiesector. Zo zullen de Vlaamse integratiecentra, de onthaalbureaus voor nieuwkomers, de tolkendiensten en het expertisecentrum Kruispunt Migratie-Integratie opgaan in een Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA).

Het decreet zorgt voor boze reacties binnen de sector (zie ook: de opinie van Johan Leman op blz. 12). De integratiecentra en onthaalbureaus opereren nu in het middenveld. Als onderdeel van een EVA worden ze een overheidsapparaat. Ze vrezen het contact te zullen verliezen met het terrein en een grotere greep van de Vlaamse regering op de integratie- en inburgeringssector.

Ook bij de lokale besturen bestaat die vrees. Gent, Antwerpen en Limburg hebben een uitzonderingspositie kunnen afdwingen. De integratiecentra en onthaalbureaus zullen er niet in het EVA opgaan. Zo stond het toch in het voorontwerp van het decreet. In het decreet dat nu ter tafel ligt, worden de regio's niet langer met naam genoemd. Wel staat er dat bepaalde steden en regio's een uitzonderingspositie kunnen krijgen. Die keuze is het prerogatief van de Vlaamse regering. Verwacht wordt dat Gent, Antwerpen en Limburg zo bij regeringsbesluit toch buiten de grootscheepse fusieoperatie zullen vallen.

Afgestemd op Franstaligen
Brussel behoort niet tot dat informeel lijstje. Dat betekent dat Foyer (integratie) en het Brussels Onthaalbureau Nieuwkomers (Bon, inburgering) zullen opgaan in de grote EVA. En daar is Brigitte Grouwels niet voor te vinden. "Om twee redenen," zegt haar woordvoerder. "Brussel kent met haar grote groepen allochtonen een specifieke situatie. Daarnaast werken de Franstaligen ook aan een inburgeringsbeleid. Om het Vlaamse beleid in Brussel op dat van de Franstaligen af te stemmen is het beter om een specifiek Vlaams-Brussels beleid te behouden. En dat kan best zonder EVA."

Het decreet moet nog door het Vlaams parlement worden goedgekeurd. Tijdens de voorafgaande hoorzittingen zal onder meer Johan Leman van Foyer zijn bezwaren uit de doeken doen. Onlangs kwam het decreet al onder vuur door een rapport van de Inspectie van Financiën. Dat noemt het decreet te duur, te ingewikkeld en te weinig uitgewerkt.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni