Gemeenteraad Brussel-Stad voortaan live te bekijken

© GR/BRUZZ

Wie de Brusselse gemeenteraad wil volgen, hoeft daarvoor zijn of haar luie zetel niet meer uit. In première werden maandagavond de debatten tijdens de gemeenteraad van Brussel-Stad live uitgezonden. Wie het heuglijke moment miste, hoeft niet te treuren. De video is nog steeds integraal te bekijken op de website van de stad.

Meer dan een internetaansluiting en een werkende computer, tablet of smartphone heb je voortaan niet meer nodig om de Brusselse gemeenteraad te volgen. Maandag werd het politieke debat met behulp van drie camera's en vier technici voor het eerst live uitgezonden.

Bijna 650 kijkers stemden maandag af op de website van de stad voor de allereerste livestream. De beelden van de vier uur durende gemeenteraad blijven raadpleegbaar, mocht je die uitgesteld nog willen bekijken. Met het initiatief wil schepen Fabian Maingain (Défi) de transparantie verhogen.

Live interpellaties?

Om de livestream aan te bieden, wordt beroep gedaan op een professioneel bedrijf. Jaarlijks trekt de stad er 126.000 euro voor uit, ofwel zo'n 5.000 euro per gemeenteraad. Dat budget wordt na een jaar geëvalueerd, onder meer op basis van het aantal views.

Op termijn is het de bedoeling om de content te ondertitelen, maar ook onder te verdelen per thema zodat de Brusselaar zelf kan filteren. Maingain droomt er zelfs van om burgers zelf live te laten interpelleren via een online platform, al is dat vooralsnog toekomstmuziek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?