Gemeenteraadslid Aziz Albishari (Ecolo) verlaat Elsense politiek

Aziz Albishari (43), raadslid en ex-schepen van Stedenbouw, verhuist naar Sint-Gillis en verlaat de Elsense politiek. Hij staat vierde op de lijst voor de gewestverkiezingen en zal waarschijnlijk in het Brussels parlement zetelen.

Albishari is een geboren en getogen Leuvenaar, kind van een Vlaamse moeder en een Libische vader. "Ik kom uit een socia­listisch nest, en mijn moedertaal is het Leuvens dialect," zegt hij.

In de gemeente Elsene is hij vooral bekend door zijn werk als schepen, van 2004 tot en met 2006. Hij hield zich onder meer bezig met het Flageyplein en de symbolische strijd eromheen. En dat was niet makkelijk, in een gemeente die Albishari 'politiek middelmatig' noemt. "Elsene is een gemeente met veel creatieve ideeën en een bruisende bevolking, maar met één groot probleem: de politiek volgt niet. Er heerst nog een echte dorpsmentaliteit, een gedateerde politieke filosofie, zonder visie of grote projecten."

Voor burgemeester Willy Decourty (PS) is hij mild. "Ik werd gerespecteerd omdat ik een ecologist ben met wie te praten valt," zegt hij met een knipoog. "Maar nu ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen."
"Brussel heeft een nieuw sociaal contract nodig, een nieuwe manier van samenleven. Er loopt heel veel fout. Je hebt de etnische tegenstellingen, de taalproblemen, het mank lopend onderwijs."

Hoewel hij uit Leuven komt, koos Albisha­ri voor een Franstalige partij. "De boodschap van Ecolo sprak me altijd al aan. Spijtig dat ik dan automatisch word ingedeeld als Franstalig. Als gemeenteraadslid heb ik in 2000 de eed in de twee talen afgelegd. Ik hoor Antoinette Spaak (FDF-icoon, red.) nog zuchten: 'Ce n'est pas possible.' Dat waren tijden..."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?