Gerechtelijk arrondissement B-H-V gesplitst

© brusselnieuws.be
05/10/2011
De federale onderhandelaars hebben nu ook een akkoord over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement B-H-V. Er komt een splitsing van de parketten en een ontdubbeling van de rechtbanken. Dat betekent minder tweetalige magistraten in Brussel. N-VA reageert afwijzend.

Na de kieskring B-H-V, de financieringswet en Brussel is er na een week moeizaam onderhandelen een overeenkomst bereikt over het gerechtelijk arrondissement.

Het parket van Brussel wordt gesplitst, er komt een tweetalig parket in Brussel en een Vlaams parket in Halle-Vilvoorde. Dat brengt een behoorlijk ingewikkelde taalrolverdeling met zich mee. Voor het nieuwe parket Brussel wordt gewerkt met een verdeling 80 procent Franstaligen, 20 procent Nederlandstaligen. Een derde van de magistraten moet tweetalig zijn, nu is dat nog twee derde.

Het nieuwe parket Halle-Vilvoorde komt onder leiding van een Nederlandstalige procureur, een derde van de magistraten moet tweetalig zijn. Bovendien worden er vijf tweetalige Franstaligen gedetacheerd naar Halle-Vilvoorde. Zij komen tussen in zaken waar twee Franstaligen tegenover elkaar staan.

Ook de rechtbanken worden opgedeeld in een Vlaamse en Franstalige versie.

Voor administratieve geschillen krijgen Franstaligen enkel in de zes faciliteitengemeenten het recht om beslissingen aan te vechten voor de algemene, en dus tweetalige, vergadering van de Raad van State.

Nieuw in heel België
Ten slotte komt er nog een nieuwe taalregel bij voor heel het land. In een burgerlijke zaak kan iemand in zijn eigen taal berecht worden als beide partijen het daarmee eens zijn. Dat wordt aangevraagd per brief. Het kan bijvoorbeeld gaan om twee Vlamingen in Wallonië of twee Franstaligen in Gent of aan de kust. Voor burgerlijke zaken in Vlaanderen waarbij één van de twee partijen Nederlandstalig is, verloopt de procedure in principe in het Nederlands. Bij strafrechtelijke zaken geldt nog altijd dat de taal van de beklaagde gebruikt moet worden.

N-VA: 'Faciliteiten in heel het land'
De N-VA is allerminst te vinden voor die nieuwe regeling. Voor kamerlid Ben Weyts komt dat neer op een uitbreiding van de faciliteiten over heel België. Zijn partijgenoot senator Karl Vanlouwe hekelt dan weer het feit dat vijf Franstalige parketmagistraten bevoegd worden in Halle-Vilvoorde.

Michel Doomst (CD&V), burgemeester van Gooik, ziet de splitsing van het arrondissement dan weer als een kans voor de Rand. "Zo zullen we eindelijk een eigen lijn kunnen uitzetten voor de bestrijding van de criminaliteit," zegt Doomst op FM Brussel.

MR-parlementslid Vincent De Wolf spreekt van een goed akkoord. "Het akkoord betekent niet alleen een vooruitgang voor de Franstaligen, maar vormt ook een belangrijk element in de pacificatie tussen de gemeenschappen," stelt hij.

De Nederlandstalige Orde van Advocaten in Brussel is op zijn beurt tevreden dat de zittende magistratuur in Brussel blijft. De Orde waarschuwt wel voor het afbouwen van de tweetaligheid van de rechters. "Die houdt het contact tussen de gemeenschappen staande. Die contacten mogen niet verdwijnen," zegt de Orde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni