Gewest gaat voor nieuwe vlag met hartjeslogo

De officiële vlag van het Brussels Gewest met de gouden iris tegen een blauwe achtergrond verdwijnt. In de plaats komt een vlag met het nieuwe logo dat het Gewest twee jaar geleden liet ontwerpen. Volgens oppositiepartij Groen gaat het om "een dure vergissing".

Een voorstel van ordonnantie om de Brusselse vlag te veranderen is woensdagvoormiddag goedgekeurd in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement. Bedoeling is de huidige vlag met de iris langzaam te vervangen door een vlag met het nieuwe logo van het Gewest. In dat logo is de iris gestileerd tot een hartje met twee blauwe blaadjes. Het nieuwe logo werd twee jaar geleden gelanceerd en is sindsdien stelselmatig ingevoerd bij de verschillende diensten van de administratie.

Groen is tegen de vernieuwing van de vlag. "Brusselaars zijn wel met andere dingen bezig", zegt parlementslid Arnaud Verstraete. "Werkloosheid, mobiliteit, armoede,... dat zijn de problemen waarmee de regering zich moet mee bezighouden. Het lijkt wel of onze regering daar geen beginnen aan ziet en zich dus liever op symbooldossiers gooit."

Het nieuwe logo is gekozen door de vorige Brusselse regering waar ook Groen deel van uitmaakte. Maar een vlag veranderen, is nog iets anders zegt parlementslid Bruno De Lille. "Je doet een vlag oneer aan door ze aan te passen aan de heersende mode", klinkt het. "Zo devalueer je ze van sterk symbool tot iets tijdelijks, iets banaals. Dit staat haaks op de trots en de verbindende identiteit waar de betreffende ministers naar op zoek zijn."

Groen vraagt een breed debat en wijst erop dat Vlaanderen en Wallonië recent ook hun logo veranderden, maar niet hun vlag. 

Geleidelijke vervanging
Voorstanders van de nieuwe vlag wijzen erop dat de identificatie met de Brusselse iris niet heel erg groot is. Minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte in het parlement dat de gelijkschakeling van logo en vlag vooral coherentie en herkenbaarheid nastreeft. De kost van de operatie is volgens hem "verwaarloosbaar" omdat de vlaggen niet in een keer vervangen worden maar pas wanneer ze versleten zijn.

De vlag met de iris kwam in 1991 als winnaar uit een wedstrijd uitgeschreven door het prille Brusselse Gewest. De iris is een bloem die goed gedijt in een moerassige ondergrond, een verwijzing naar de oprichting van Brussel (etymologisch: nederzetting bij het moeras). De kleuren zijn die van de Europese Unie, waar Brussel officieus de hoofdstad van is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?