Gravensteengroep: 'Vlaanderen betaalt woekerprijs voor splitsing B-H-V'

© brusselnieuws.be
25/08/2011
Het voorstel van formateur Di Rupo voor de splitsing van B-H-V telt te veel toegevingen voor de Vlamingen. Dat zegt de Gravensteengroep in een opiniestuk. "De formateursnota is de uitwerking van het taalexpansionistisch nationalisme van de Franstaligen."

De Gravensteengroep is een Vlaamse groep intellectuelen uit diverse milieus. Onder andere moraalfilosoof Etienne Vermeersch, filmregisseur Jan Verheyen, politicoloog Bart Maddens en KVS-bestuurslid Jean-Pierre Rondas maken er deel van uit.

De groep ging na hoeveel toegevingen elke taalgroep volgens haar deed in de nota Di Rupo. Ze kwam uit op 20 Vlaamse toegevingen tegenover een Franstalige, "namelijk het verlies van het rechtstreekse stemrecht voor Brussels-francofone lijsten. Niet in Halle-Vilvoorde, maar in Halle-Vilvoorde min de zes faciliteitengemeenten".

De voorstellen voor Brussel kunnen voor de Gravensteengroep evenmin door de beugel. "Di Rupo wil de tweetaligheid van de ambtenaren vervangen door de tweetaligheid van de diensten. Dat betekent dat de Nols-loketten van Schaarbeek nu de algemene regel kunnen worden." De Schaarbeekse FDF-burgemeester Roger Nols richtte in de jaren zeventig aparte loketten in op het gemeentehuis voor Nederlandstaligen, wat in strijd was met de taalwetgeving.

Het toelaten van tweetalige kieslijsten betekent volgens de Gravensteengroep dan weer "dat Maingain zal kunnen bepalen welke 'Vlamingen' een verkiesbare plaats krijgen". De oprichting van een grootstedelijke gemeenschap zou dan weer een inbreuk op het territorialiteitsprincipe betekenen.

Conclusie: De huidige toestand rond Brussel-Halle-Vilvoorde niet wijzigen is mateloos veel gunstiger voor de Vlamingen dan het voorstel van formateur Elio Di Rupo. De Gravensteengroep spreekt van "een woekerprijs voor een schijnsplitsing". Volgens de groep kan "B-H-V met een eenvoudige parlementaire meerderheid worden gesplitst. De Vlaamse onderhandelaars zouden deze gesprekken dus beter afbreken en rustig afwachten tot de Franstaligen iets voor Brussel of Wallonië nodig hebben."

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni