Groen: 'De Decker moet burgemeesterssjerp inleveren'

Barbara Sauer
© BRUZZ
21/11/2016

De Kazach-gate zindert ook na in het Brussels parlement. Oppositiepartijen Groen en SP.A vinden dat Armand De Decker (MR) moet opstappen als ondervoorzitter van het Brussels parlement. Groen gaat een stapje verder en wil dat De Decker ook zijn burgemeesterssjerp inlevert.

Armand De Decker zit in het oog van de storm door zijn betrokkenheid bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, waardoor de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev een rechtszaak kon vermijden. Gisteren heeft de arbitragecommissie van de MR al beslist om Armand De Decker uit al zijn functies in de partij te ontheffen. In een mail van een oud-adviseur van de toenmalige Franse president Sarkozy wordt de betrokkenheid van Armand De Decker bevestigd. De oud-minister zou bij drie toenmalige ministers druk hebben uitgeoefend om de wet door het parlement te krijgen. Het gaat om Stefaan De Clerck (CD&V), Didier Reynders (MR) en Steven Vanackere (CD&V).

Bruno De Lille, fractieleider van Groen: “Voor ons gaat dit niet ver genoeg. De Decker is vice-voorzitter van het Brussels parlement. Ook daar moet hij opstappen, net zoals hij zijn mandaten als burgemeester moet neerleggen. Als parlementslid kan hij aanblijven aangezien hij parlementaire onschendbaarheid geniet.”

Bij de Brusselse socialisten klinkt het anders. Jef Van Damme, fractieleider van de SP.A: “Armand De Decker kan niet aanblijven als vice-voorzitter. Zijn betrokkenheid in de Kazach-gate is bevestigd door verschillende bronnen en daarom is zijn positie onhoudbaar. Wij hebben sowieso op het federale niveau aangedrongen op het oprichten van een parlementaire onderzoekscommissie. Komt die commissie er niet, dan moet De Decker de eer aan zichzelf houden en zijn mandaten ter beschikking stellen."

MR-voorzitter Oliver Chastel herhaalde gisteren nog eens het vermoeden van onschuld tegenover zijn partijgenoot en hoopt snel over alle informatie te beschikken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni