Groen: 'Vlaamse belastingbetaler draait op voor Uplace'

© brusselnieuws.be
24/01/2012
Volgens Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) betaalt de Vlaamse regering voor kosten die de projectontwikkelaar van Uplace zou moeten betalen. Het gaat om de bodemsanering (1,7 miljoen euro) en allerhande wegeniswerken, die tot 140 miljoen euro zouden kosten. Volgens Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) slaat Sanctorum de bal mis.

Oppositiepartij Groen trekt van leer tegen de mistige communicatie van de Vlaamse regering. Hermes Sanctorum ziet parallellen tussen de vermeende leugens van minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en die van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) inzake het dossier Uplace. Het project in Machelen van 190.000 vierkante meter winkelruimte moet 's lands grootste winkelcomplex worden.

Via het Rekenhof vernam Sanctorum "dat de Vlaamse regering de belastingbetaler laat opdraaien voor de kosten van de bodemsanering van de Uplaceterreinen". Het gaat om een bedrag van 1,7 miljoen euro. Minister-president Peeters verklaarde nochtans eerder dat "de bevoegdheden milieu noch ruimtelijke ordening een budgettaire impact hebben".

Toegankelijkheid
Sanctorum heeft de indruk dat men de kosten voor de belastingbetaler van het project toedekt. De projectontwikkelaar heeft een Brownfieldconvenant afgesloten met de Vlaamse regering. Daarin zijn afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van het terrein. Behalve de bouw van op- en afritten zij nog meer werken gepland voor 140 miljoen euro.

Officieel hebben die niets te maken met Uplace, maar Sanctorum vermoedt dat het om verdoken investeringen gaat ten voordele van het project.

'Sanering staat los van Uplace'
Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zegt in een reactie dat Sanctorum wat betreft de sanering de bal mis slaat. De bodemsanering brengt geen extra kosten met zich mee. Het zou gaan om een ambtshalve bodemsanering die door OVAM wordt bekostigd. De vorige eigenaar van het terrein werd in 2010 vrijgesteld van sanering. Dat recht gaat mee als het terrein verkocht wordt. Schauvliege zegt dat met de sanering gewoon het Vlaamse bodemdecreet wordt toegepast. "De sanering komt er, en ze staat los van de bouw van Uplace," luidt het.

Over de geplande wegenwerken wil de Vlaamse regering voorlopig niets kwijt.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni