Groenen geven Brusselse regering vakantielectuur mee

MD
© BRUZZ
13/07/2017

De Brusselse fracties van oppositiepartijen Ecolo en Groen evalueren net voor het zomerreces het beleid van de Brusselse regering tot dusver. Ze geven elk lid van de regering ook gepersonaliseerde vakantielectuur mee, inclusief een eigen cover. Zo krijgt staatssecretaris Fadila Laanan (PS) 'Boekhouden voor Dummies' mee, voor minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) is dat 'The Last Greatest Magician in the World'. Tegelijk bevestigen de groenen ook nog eens dat ze in geen enkele regering zullen meestappen.

Het is een jaarlijkse traditie voor oppositiepartijen Groen en Ecolo om samen een balans op te maken van de Brusselse regering. Die werd dit jaar enigszins gekaapt door de uitspraken van Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi, die donderdagochtend te kennen gaf dat de Groenen niet mee in de Brusselse of Waalse regering zouden stappen. Ook de Brusselse fractieleiders Bruno De Lille (Groen) en Zoë Genot (Ecolo) bevestigden dat meteen. “De voorstellen van goed bestuur, die voor ons primordiaal zijn, zijn niet voldoende om ons te overtuigen”, klonk het gezamenlijk.

En dus blijven Groen en Ecolo vanuit de oppositie met scherp schieten op de Brusselse regering. Hun jaarlijkse evaluatie van de Brusselse regering goten de groenen deze keer in de vorm van vakantielectuur voor de ministers en staatssecretarissen van de regering. Daarvoor maakten ze gepersonaliseerde boekcovers voor elk lid van de Brusselse regering.

'Laanan weigert cijfers te geven'

Als eerste moest staatssecretaris voor Openbare Netheid en Openbaar Ambt Fadila Laanan (PS) er aan geloven. Zij kreeg van de groenen het boek ‘Boekhouding voor Dummies’ mee. “Het is niet zozeer dat haar cijfers niet kloppen: ze geeft er gewoon geen”, klonk het bij De Lille. “Ze geeft bijvoorbeeld geen enkele inzage over de geldstromen binnen Net Brussel en hun banden met privébedrijven binnen de sector.”
Daarna was het de beurt aan minister van Mobiliteit en Openbare werken Pascal Smet (SP.A). "Hem geven we graag ‘Plannen maken, en hoe ze te realiseren’ mee. De minister kondigt graag heel veel aan, zoals het Fietspadenplan en het Tunnelplan, maar in de praktijk krijgt hij amper iets door de regering”, klonk het schertsend.

'De Wonderbaarlijke Vermenigvuldiging van ION’s'

Voor de veeg uit de pan voor minister-president Rudi Vervoort (PS) nam Ecolo-fractieleider Zoë Genot het woord. Hij krijgt, naar analogie van De Wachttoren van de Getuigen van Jehovah, 'De Ivoren Toren', met als onderschrift 'Wachten op de visie van Vervoort' en 'De Wonderbaarlijke Vermenigvuldiging van ION’s (Instellingen van Openbaar Nut, red.)'. “De minister-president lijkt de zesde staatshervorming en de versterking van het Gewest steeds meer terug te dringen. Daarnaast creëert hij instelling na instelling die het werk moeten doen dat de administratie van zijn regering eigenlijk zou moeten doen”, aldus Genot.
Minister van Leefmilieu en Huisvesting Céline Fremault (CDH) en minister van Werk Didier Gosuin (Défi) kregen met respectievelijk ‘Céline zoekt schone lucht’ en ‘Vijftig Tinten Witter’ eerder milde evaluaties van de groenen. Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid en Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) blonk met ‘Waar is Bianca’ vooral uit in afwezigheid, net zoals staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) die volgens de groenen dan wel zeer capabel is maar te beperkte bevoegdheden en dus te weinig dossiers krijgt.

Eurostadion

De overgebleven munitie werd duidelijk gespaard voor minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD). 'The Last Greatest Magician in the World', luidde zijn boek. Volgens de groenen goochelt Vanhengel immers met de begroting door allerhande investeringen – zoals die voor de tunnels – er niet in op te nemen, tegen de Europese regels in. "Daarnaast weigert de minister transparant te zijn over het Eurostadion en de contracten over te maken aan de commissie". Groen-parlementslid Arnaud Verstraete heeft daarvoor Vanhengel zelfs voor de rechter gesleept.

Een vooruitblik naar de toekomst, die ontbrak. “Gezien de politieke crisis is het moeilijk te voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren”, zegt De Lille daarover. Maar dat de groenen alvast tot de verkiezingen van 2019 op de oppositiebanken zullen blijven zitten, lijkt nu wel vast te staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni