18 december 2017 Structurele partnerschapsovereenkomst tussen minister-president Rudi Vervoort, Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou en de Stichting Kanal in de voormalige Citroëngarage

| Rudi Vervoort (PS) is als minister-president onder meer bevoegd voor territoriale ontwikkeling.

Groenen protesteren tegen nieuwe aanstelling bij kabinet-Vervoort

KDM
© BRUZZ
12/04/2018

Dat een adjunct-kabinetschef van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) een achtergrond heeft als advocaat voor projectontwikkelaars, ruikt volgens de groenen naar belangenvermenging. “Vervoort ging in het verleden al niet zo nauwgezet om met goed bestuur.”

Alles draait om Monique Kestemont. Zij is sinds kort adjunct-kabinetschef voor Vervoort. Daar is ze bevoegd voor territoriale ontwikkeling, een onderwerp waar ze jarenlang rond werkte als advocaat. Volgens de groenen roept dat vragen op over mogelijke belangenvermenging.

Kestemont is dan ook geen onbeschreven blad. In het verleden flirtte ze al met de fijne lijn tussen privé- en publieke engagementen. Zo werkte ze in 2013 nog tegelijkertijd voor het kabinet-Vervoort én de projectontwikkelaar achter Thurn & Taxis tijdens de onderhandelingen over de stedenbouwkundige lasten, zo schrijft La Capitale.

Kestemont is verder ook een van de minder gekende gezichten binnen de Brusselse PS. In 2012 stelde ze zichzelf verkiesbaar voor de PS in Ukkel.

Wat zijn stedenbouwkundige lasten?

Wie in Brussel wil bouwen of renoveren, moet sinds 2013 rekening houden met stedenbouwkundige lasten. Een projectontwikkelaar die bijvoorbeeld een nieuw kantoorgebouw wil plaatsen, moet ook de impact daarvan op de plaatselijke verkeerssituatie en beschikbare groene ruimte in acht nemen en desnoods compenseren.

Tegemoet komen aan de stedenbouwkundige lasten kan zowel door daar in het plannen van bouwwerken meteen rekening mee te houden ,of door een geldsom te betalen aan de Brusselse overheid. Die ontfermt zich verder over de inrichting en nodige aanpassingen van de publieke ruimte.De bedragen variëren tussen de 50 en 200 euro per bewerkte vierkante meter.

Bepaalde werken, zoals de aanleg van groene ruimtes of een overstapparking, zijn vrijgesteld van de stedenbouwkundige lasten.

Dat Kestemont nu aan de slag kan op het kabinet van de minister-president, is voor de groenen een brug te ver. Brussels parlementslid Alain Maron (Ecolo) diende een mondelinge vraag in over de kwestie bij Vervoort. Ook zijn collega Arnaud Verstraete (Groen) stelt zich vragen bij de benoeming.

"Wat Vervoort hier doet, is strikt genomen niet verboden," aldus Verstraete (Groen). "Maar een voorbeeld van goed bestuur is het ook niet. Zeker niet als je weet dat de minister-president het in het verleden al niet zo nauw nam met het vermijden van belangenvermenging en goed bestuur."

Verstraete verwijst onder meer naar Bety Waknine, die in 2017 de overstap naar de administratie maakte. Momenteel werkt ze als CEO bij Brussel Stedenbouw en Erfgoed. Vervoort - en bij uitbreiding de Brusselse PS - werd in het verleden al verweten zijn kabinetsmedewerkers aan strategische functies binnen de administratie te helpen.

“Mensen aantrekken met ervaring uit de privé is altijd een heikel punt,” geeft het oppositielid toe. "Maar de achtergrond van Kestemont, en de precedenten op het kabinet-Vervoort, roepen heel wat vragen op."

Intentieproces

De Franstalige woordvoerder van Vervoort reageert in La Capitale op de aantijgingen. Ze benadrukt dat Kestemont eind 2017 een streep heeft gezet achter haar werk als advocaat.

"Wij hebben haar (Monique Kestemont, red.) gerekruteerd omwille van haar expertise rond het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO)," aldus de woordvoerder. "Haar functie zal zich daartoe beperken."

Het kabinet-Vervoort verwijt de groenen tot slot nog dat ze de minister-president een intentieproces willen aanpraten, maar Verstraete is niet onder de indruk van die repliek.

"Als het om de expertise rond het BWRO te doen was, waarom kon dat dan niet als consultant?", zegt het parlementslid. "Kestemont krijgt nu meteen een strategische functie, maar het is niet ondenkbaar dat ze na de verkiezingen van 2019 gewoon opnieuw de stap naar de privé maakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni