Groenen willen debat over koloniaal verleden na Pukkelpop

benoit_hellings_et_muriel_gerkens_assemblee_generale_decolo_4_mars_2012_0.jpg
© Wikimedia
| Benoît Hellings van Ecolo.
© Wikimedia
| Benoît Hellings van Ecolo.

Ecolo en Groen willen dat de Kamer de discussie aanvat over hun resolutie over het koloniaal verleden van ons land. De racistische gezangen op Pukkelpop tonen volgens de groenen het belang van diepgaand stil te staan bij deze periode uit de geschiedenis.

De tekst, die mee werd ondertekend door socialisten en PVDA, moet een leemte vullen: er ontbreekt een eensluidend discours over ons verleden in Congo, Rwanda en Burundi.

Daarom moet voor de indieners een onderzoeksproces worden opgestart, vergelijkbaar met dat van Cegesoma in 2007. Dat onderzoek heeft toen geleid tot het rapport over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voorstel is een internationaal en multidisciplinair team samen te stellen, met onder meer historici, criminologen, antropologen, juristen, sociologen en economen uit België, Centraal-Afrika en de internationale academische gemeenschap. Hun werk moet uitmonden in conclusies en aanbevelingen aan het adres van de Belgische autoriteiten, zodat die "een coherent discours kunnen hanteren dat de Belgische betrokkenheid niet uit de weg gaat".

Gebrek aan kennis bij jongeren

De resolutie staat op de agenda van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. "Dit wordt onze prioriteit voor de laatste maanden van deze legislatuur", zegt Benoît Hellings van Ecolo, die daarvoor verwijst naar de racistische koorzangen op Pukkelpop.

"Temeer omdat de daders en hun slachtoffers jonge mensen zijn. Wanneer één van die jongeren zegt dat hij niet wist wat hij aan het zingen was, bewijst dat het gebrek aan kennis over het koloniale verleden."

Congo was van 1908 tot 1960 een Belgische kolonie. Voordien was het 23 jaar lang een privékolonie van koning Leopold II, die er een schrikbewind voerde. Volgens de Amerikaanse journalist Adam Hochschild heeft zijn beleid het leven gekost van ongeveer 10 miljoen mensen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?