| Margot Cloet, de topvrouw van Icuro-Zorgnet.

Grootste zorgkoepel pleit voor forse staatshervorming

© Belga
04/06/2020

Zorgnet-Icuro, de grootste zorg­koepel van het land, stuurt aan op een verregaande staatshervorming. "Door de coronacrisis is het voor iedereen pijnlijk duidelijk geworden dat het huidige systeem op is."

Dat zegt topvrouw Margot Cloet donderdag in een interview met De Tijd.

Volgens Cloet is de versnippering van het zorgbeleid onhoudbaar. Ze pleit ervoor de bevoegdheden op één niveau onder te brengen en kiest voor de gewesten. "Bij het overhevelen van de kinder­bijslag is voor dat niveau gekozen. Dat heeft gewerkt. Laat ons hetzelfde doen voor de zorg." De financiering wil Cloet wel grotendeels federaal houden, om de solidariteit in België niet onderuit te halen.

Indien zorg wordt overgeheveld naar de gewesten, zouden er in plaats van negen ministers nog slechts drie ministers verantwoordelijk zijn: een Vlaamse, een Waalse en een Brusselse. Zij kunnen een coherent beleid voeren in hun gewest, zonder al te veel rekening te houden met wat de anderen doen, meent Cloet. "Het zou veel vlotter verlopen als alles in één hand zit. En minder geld kosten, dat we vervolgens elders kunnen gebruiken."

Crisisbeheer is moeilijk

Haar uitspraken doen ertoe, want ze spreekt in naam van bijna alle Vlaamse ziekenhuizen en een groot deel van de Vlaamse woon-zorgcentra en organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Zeker sinds de zesde staatshervorming van de regering-Di Rupo is het zorgbeleid versnipperd over de regionale regeringen en de federale overheid. Beide niveaus zijn bevoegd voor een deel van het ziekenhuizenbeleid en het financieren van de woon-zorgcentra.

Goed crisisbeheer was, op het moment dat de zorgsector meer dan ooit onder druk stond, daardoor moeilijk. Zo bleek dat de federale overheid bevoegd is voor het testen van wie vermoedelijk met het coronavirus besmet is, terwijl de regio’s zich moeten bezighouden met het opsporen van de contacten van die mensen. "Er waren tal van werkgroepen om de corona­crisis te beheren, maar die opereerden vaak naast elkaar", duidt Cloet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , staatshervorming , margot cloet , zorgnet-icuro , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni