Hedebouw houdt 1 mei-speech op Anneessensplein: 'PVDA is echt links alternatief'

036845b3-whatsappimage2023-05-01at115038.jpeg
© PVDA via Twitter
© PVDA via Twitter

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw pleitte in zijn 1 mei-boodschap op het Anneessensplein in Brussel opnieuw voor een miljonairstaks. Meer fundamenteel zette hij zijn partij in de markt als "een echt links alternatief" om "een bolwerk op te bouwen tegen extreemrechts en tegen het liberale beleid".

Als we de peilingen mogen geloven hebben de marxisten zeker in Wallonië en Brussel de wind in de zeilen. De extreemlinkse partij onthulde de afgelopen weken het ene na het andere parlementaire pensioenschandaal.

Hedebouw verwees er maandag veelvuldig naar: zijn partij heeft geen gepensioneerde parlementsleden noch ex-Kamervoorzitters in de rangen, en komt dus ongeschonden uit de affaire.

Onder meer het Vlaams Belang moest het ontgelden. De extreemrechtse partij heeft net als alle andere partijgen ingestemd met de illegale pensioenbonussen, aldus Hedebouw. "Als het gaat over meegraaien, dan doet het Vlaams Belang altijd mee", klonk het.

In een beweging haalde de PVDA-kopman ook uit naar de socialisten van PS en Vooruit. De voorzitter van die laatsten, Conner Rousseau, lanceerde vorige week een voorstel om langdurig werkzoekenden na twee jaar verplicht een basisbaan aan te bieden, wat voor Hedebouw neerkomt op "de werklozen straffen in plaats van achter de superrijken aan te gaan".

PS-voorzitter Paul Magnette doet dan weer "forse beloftes op 1 mei om ze de dag erna weer de vuilnisbak in de kieperen", meent Hedebouw. De PVDA is "een echt links alternatief" om "een bolwerk tegen extreemrechts en tegen het liberale beleid op te bouwen", meent hij. "Wie een linkse politiek wil, moet naar links kijken", klonk het.

Hedebouw stak zijn speech af met een nieuw pleidooi voor een miljonairstaks. Het voorstel dat de marxisten in de Kamer hebben ingediend en dat "morgen gestemd kan worden" zou volgens de PVDA-voorzitter 8 miljard euro in het laatje brengen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?