Hier volgen Franse Brusselaars de verkiezingsuitslag

De Fransen trekken aanstaande zondag naar de stembus voor de eerste ronde van de verkiezingen. Daarna worden de verliezers en winnaars gevierd of betreurd in Sint-Gillis en de Europese wijk.

En Marche Bruxelles, het Brusselse campagneteam van de centrumrechtse presidentskandidaat Emmanuel Macron, zendt de verkiezingsuitslagen live uit, vanuit café James Joyce nabij Schuman. “Het is belangrijk om aanwezig te zijn en te laten zien wat de implicaties zijn voor Brussel,” vermelden de organisatoren op de pagina van het evenement.

In Sint-Gillis trekken de aanhangers van de linkse populistische presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon naar het biercafé Dynamo op de Alsembergsesteenweg. De organisator, het campagneteam La France Insoumise de Bruxelles, heeft een optimistische vooruitziende blik, want wil tijdens het evenement de “overwinning van Jean-Luc Mélenchon tijdens de eerste verkiezingsronde” vieren. Geheel in stijl sluiten ze de uitnodiging af: “een belangrijk en altijd gezellig moment voor broederschap.” 

Het Brusselse team voor socialist Benoît Hamon, PS français de Bruxelles, organiseerde halverwege maart een meeting met Hamon in concertzaal La Madeleine, en komt op zondag samen om de uitslag te volgen op het Brusselse hoofdkwartier van de socialisten.

Ook de republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen, François Fillon heeft een campagneteam in België, Fillon 2017 - Comité de soutien Belgique, maar dat team organiseert geen evenement op zondag. Van de rechts-nationalistische Marine Le Pen lijkt op het eerste gezicht ieder spoor te ontbreken in Brussel.

De stembureaus sluiten zondag om 20.00. Voor die tijd is het in Frankrijk verboden om al exit polls uit te zenden, maar België niet. Onder andere via de RTBF zijn er al vanaf 18 uur uitslagen te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Elf gemeenten eisen vliegwet via rechtbank

politiek 1518589828

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook