Hilde Sabbe steunt onderzoekscommissie over huurtoelagen

Charlotte Deprez, Steven Van Garsse
© BRUZZ
26/06/2022

De meeste oppositiepartijen waren al gewonnen voor een parlementaire onderzoekscommissie na het debacle over onbetaalde huurtoelagen. Nu steunt ook parlementslid Hilde Sabbe (One Brussels-Vooruit), lid van de meerderheid, het voorstel.

Morgen behandelt de commissie Algemene Zaken in het Brussels parlement drie voorstellen voor de oprichting van een onderzoekscommissie. Er zijn voorstellen van N-VA, van PTB-PVDA en van Agora samen met CD&V. Ook MR steunt de oprichting van een onderzoekscommissie. En nu heeft ook Hilde Sabbe (One.Brussels-Vooruit) ingestemd met de oprichting van een onderzoekscommissie.

"Dit is zeker geen motie van wantrouwen aan staatssecretaris Nawal Ben Hamou," zegt Sabbe aan Bruzz. "Het probleem ligt niet per se bij haar, maar er is een probleem. Het had een impact op heel veel mensen, sommigen moesten zelfs verhuizen. Hoewel het nu beter gaat, moeten we nog steeds onderzoeken wat er fout is gelopen. Zo kunnen we voorkomen dat het nog eens gebeurt."

Onbetaalde huurtoelagen

Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) ligt al maanden onder vuur omdat de naar schatting 12.000 aanvragen voor een huurtoelage niet betaald raken. Volgens een laatste stand van zaken zijn er intussen 1.250 toelagen betaald. Nog eens 4.124 dossiers zijn behandeld.

De Brusselse regering wou de aanvragen en toekenningen zo veel mogelijk automatiseren, en heeft daarvoor beroep gedaan op consultants van Deloitte maar er doken veel technische problemen op en de automatisering stootte ook op de privacywet.

Volgens klokkenluider Clauder Archer, die ontslagen werd op de dienst Huisvesting, is er sprake van een volledig disfunctioneren van die dienst. Oppositiepartij MR maakt dan weer gewag van een politieke blokkering binnen de administratie.

Om dit alles uit te zoeken willen de oppositiepartijen een parlementaire onderzoekscommissie. De kans dat het voorstel een meerderheid haalt is op dit moment weinig waarschijnlijk. Ecolo bijvoorbeeld is weliswaar erg kritisch, maar steunt de parlementaire onderzoekscommissie voorlopig niet. Ook de andere meerderheidspartijen kijken de kat uit de boom.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, parlementaire onderzoekscommissie, huurtoelagen, Hilde Sabbe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie