Infrabel: 'Vergunningen GEN zijn belangrijke stap'

© FM Brussel
16/10/2008
De laatste twee vergunningen voor de bouw van het Gewestelijk Expressnet (GEN) zijn rond. Een belangrijke stap, zegt spoorwegbeheerder Infrabel, maar daarmee is nog niet alles geregeld. Tegen een van de eerder afgeleverde vergunningen werd beroep aangetekend. Vooraleer daar een uitspraak in komt, kan er immers nog niet met het GEN gestart worden.

Het Gewestelijk Expressnet is een voorstadsnet dat alle lijnen rond Brussel via het spoor met elkaar verbindt. Het moet de voorsteden met de hoofdstad verbinden en het toenemend autoverkeer rond en in Brussel verminderen. Het project was oorspronkelijk voorzien voor 2012 maar liep vertraging op door het moeizame procedure om alle bouwvergunningen in orde te krijgen. De nieuwe streefdatum is nu 2016.

Dinsdag kondigde staatssecretaris voor Stedenbouw Françoise Dupuis (PS) aan dat de laatste twee bouwvergunningen voor het GEN-project zijn afgeleverd. Het gaat om de vergunning voor lijn 50A in Anderlecht (Brussel-Oostende) en voor het Diaboloproject, dat de luchthaven met Mechelen en Leuven moet verbinden.

Watermaal-Bosvoorde

Infrabel is blij dat ook die laatste vergunningen nu rond zijn, maar moet het beroep tegen een van de eerdere vergunningen nog afwachten vooraleer echt van start te kunnen met de uitbouw van het GEN. De gemeente Watermaal-Bosvoorde tekende immers beroep aan tegen de uitbreiding van lijn 161 (Brussel-Ottignies) op haar grondgebied. Daar zou het spoor van twee naar vier sporen verbreed worden, wat de gemeente niet ziet zitten.

Ook tegen de laatste twee vergunningen voor lijn 50A en het Diabolo-project kan nog een beroep worden aangetekend de komende zestig dagen.

Begroting
Ondertussen trekt de gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, aan de alarmbel. Hij reageert verontrust op het feit dat de federale regering geld dat bestemd was voor het GEN gebruikt heeft om de begroting in evenwicht te krijgen.

In een brief aan eerste minister Yves Leterme (CD&V) en aan staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) vraagt De Witte nu dat de werkzaamheden zullen doorgaan zoals gepland. Volgens De Witte moet het GEN er snel komen om het drukke wegverkeer een halt toe te roepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni