Interview met Vlaamse schepen Werner Daem

Op onze reis op zoek naar de Vlaamse schepenen belanden we nu in Jette. In die toch wel behoorlijk Vlaamse gemeente, zwaait SP.A'er Werner Daem de scepter over Financiën, Economie, Vlaamse gemeenschap en Nederlandstalig onderwijs. Hij is zelfs eerste schepen, uitzonderlijk dus voor een Vlaming.

Op 8 oktober kies je je nieuwe gemeentebestuur. In hoeveel van de negentien gemeenten er daarna nog een Vlaamse schepen zal zijn, is koffiedik kijken. Maar wat we wel weten is dat ze sinds het lombardakkoord van 2001 een stevige financiële duw in de rug krijgen om die Vlaming toch maar in dat schepencollege op te nemen. Meteen ook de verklaring voor het huidige recordaantal Vlaamse schepenen in het Brussels Gewest.
In de aanloop naar 8 oktober gaat FM Brussel met elk van hen op stap door hun gemeente. Hoe evalueren zij de voorbije zes jaar, wat kan er beter? Je hoort het van de schepenen zelf in deze reeks audio-interviews.

Daem was ooit nog baas van de MIVB en "ministeriabel", maar is daarna een beetje op een zijspoor beland na de verjonging bij de Brusselse SP.A en de komst van minister Smet.

In Jette dreigen de verkiezingen best wel moeilijk te worden voor de Vlaamse socialisten. Al vindt Daem dat hij op een redelijk goede zes jaar mag terugblikken. "Ik kijk er naar met gemengde gevoelens. Het was mijn eerste mandaat en ik had weinig ervaring. Ik stelde onder andere vast dat logische beslissingen niet genomen werden omdat een dossier geblokkeerd zat en dat men het juiste moment afwacht om een bepaalde beslissing te realiseren.

Ook in Jette voelt Daem de communautaire spanningen. "Het communautair probleem is een puur politiek probleem, en dikwijls een alibi voor dingen die men niet kan oplossen. Het is trouwens door de communautaire achterdocht dat de PS en SP.A hier in jette geen gemeenschappelijke lijst hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?