Iraanse minister naar Brussel voor gesprekken met EU over nucleair akkoord

© Wikimedia Commons
| De Iraanse minister Ali Bagheri komt woensdag naar Brussel voor gesprekken met de Europese Unie

De Iraanse minister Ali Bagheri komt woensdag naar Brussel voor gesprekken met de Europese Unie over de hervatting van de onderhandelingen over het nucleaire programma van het land, zo heeft hij maandag getweet.

Bagheri zal in Brussel praten met de Europese onderhandelaar Enrique Mora. Daar wil de Iraanse minister 'resterende meningsverschillen' uitklaren om zodoende de onderhandelingen te kunnen hervatten en 'resultaten' te bereiken, luidt het. Twee weken geleden spraken beide diplomaten elkaar ook al in Teheran.

De onderhandelingen over de reanimatie van het internationale akkoord over het Iraanse nucleaire programma waren in april in Wenen gestart, maar ze werden in juni onderbroken na de presidentsverkiezingen en machtswissel in Iran. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China en Duitsland proberen de Verenigde Staten terug aan boord te hijsen.

Het akkoord uit 2015 moest verhinderen dat Iran kernwapens ontwikkelt. In ruil werden economische sancties tegen het land opgeheven. Toenmalig Amerikaans president Donald Trump trok zijn land in 2018 echter terug uit het akkoord en voerde opnieuw sancties in. Op zijn beurt kwam Iran zijn verplichtingen in het kader van de deal niet meer na.

Onder president Joe Biden hebben de VS aangegeven dat ze opnieuw willen aansluiten bij het akkoord, maar enkel op voorwaarde dat Iran zijn engagementen opnieuw naleeft. Ze namen vooralsnog enkel op indirecte wijze deel aan de onderhandelingen in Wenen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?