Kaaitheater niet voorgedragen als Vlaamse Kunstinstelling: 'Zeer teleurgesteld'

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
05/02/2015

Directeur Guy Gypens van het Kaaitheater is erg ontgoocheld. Cultuurminister Gatz draagt de Gentse Vooruit en het Brugse Concertgebouw voor als nieuwe Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap, maar het Kaaitheater niet. De werkgeversorganisatie van de kunstensector is niet blij met de ‘onnatuurlijke opdeling tussen culturele Champions League en zogenaamd lagere afdelingen’.

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) liet vrijdag in een persbericht weten dat hij het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent voordraagt als kandidaat Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap. Hun werking zal geëvalueerd worden door een erkenningscommissie, waarna de Vlaamse regering voor de zomer een definitieve beslissing zal nemen.

“Ik ben zeer teleurgesteld dat het Kaaitheater niet wordt voorgedragen", zegt Guy Gypens. "De Vlaamse Gemeenschap telt drie grote stedelijke kunstencentra: de Singel in Antwerpen - die altijd al een speerpuntfunctie heeft gehad en daarom al erkend is als Vlaamse Kunstinstelling -, de Vooruit in Gent en het Kaaitheater. Nu wordt het Kaaitheater het enige van deze drie kunstencentra dat niet erkend zal zijn als een Vlaamse Kunstinstelling.”

Gypens kan enkel gissen naar de redenen van Gatz' beslissing. "Ik vermoed dat de regionale spreiding meespeelt. In Oost- en West-Vlaanderen is tot op heden nog geen enkele instelling erkend als Kunstinstelling va de Vlaamse Gemeenschap."

De praktische gevolgen zijn voorlopig moeilijk in te schatten. “In haar regeerverklaring heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat ze de Vlaamse Kunstinstellingen als speerpunt van haar cultuurbeleid beschouwt”, aldus Gypens.

'Minder besparingen bij Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap'
De financiële gevolgen worden mogelijk duidelijk in de volgende subsidieronde (2017 - 2021). “Ik stel vast dat de Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap in 2015 2,5 procent moeten besparen, terwijl de andere kunstinstellingen 7,5 procent moeten besparen. Dat kan een indicatie zijn voor de toekomst”, aldus Gypens.

Andere Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap zijn de Singel, de Ancienne Belgique, het Kunsthuis (Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen), Brussels Philharmonic en deFilharmonie. Op hen is het Kunstendecreet van toepassing. Vanuit het Cultureel-erfgoeddecreet erkent de Vlaamse Gemeenschap twee instellingen: de Antwerpse musea KMSKA en het M HKA, wat het totaal op zeven Vlaamse instellingen brengt.

De beslissing lokte al politieke reacties uit. “Waar is de Brussel-reflex van minister Gatz”, tweette Vlaams parlementslid voor Brussel Yamila Idrissi (SP.A) zaterdag. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) voelt vandaag donderdag in de Commissie Cultuur minister Gatz aan de tand.

Oko: 'Onnatuurlijke indeling'
Maar ook de kunstensector zelf is niet blij met de opdeling tussen de kunstencentra die wel erkend worden als een Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschapscentra, en de andere.

“Dit is een onnatuurlijke tweedeling”, zegt Paul Corthouts, directeur van de werkgeversorganisatie Oko (Overleg Kunstensector) aan brusselnieuws.be.

“Minister Gatz heeft het over sterke Kompanies op het veld (een woordspeling die verwijst naar Rode Duivel Vincent Kompany, red.). Maar zo zit de kunstensector niet in elkaar. Kunstenaars presenteren hun werk in zowel grote als kleine instellingen. Er is geen sprake van een Champions League en lagere afdelingen."

“Door die opdeling creëert de Vlaamse Gemeenschap de indruk dat wie niet erkend wordt als een Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap, minder goed werk aflevert."

De oplossing volgens Paul Corthouts? “Maak van elke instelling een Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni