© PhotoNews | Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkte op basis van de EU-richtlijn een wetsontwerp uit dat de overheidswebsites toegankelijk moet maken voor iedereen.

Kamer stemt voor meer toegankelijke overheidswebsites en apps

© Belga
19/06/2018

Alle overheidswebsites en -apps moeten vanaf september 2020 toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor de mobiele apps ligt de deadline een jaar later. Dat staat in een wetsontwerp dat de Kamercommissie Infrastructuur dinsdag unaniem heeft goedgekeurd.

De verplichting zal ook gelden voor alle autonome overheidsbedrijven, zoals de NMBS, bpost en Proximus. Overheidswebsites en hun mobiele applicaties zijn nu niet altijd vlot toegankelijk voor mensen met een gehoorstoornis of visuele beperking.

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) werkte daarom een wetsontwerp uit dat de EU-richtlijn voor de toegankelijkheid van websites van overheidsinstanties in Belgische regels omzet. Alle overheidswebsites moeten vanaf 23 september 2020 toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Overheidsdienst zelf verantwoordelijk voor aanpassing

De meest recente sites, die vanaf 23 september 2018 online komen, moeten een jaar later al volledig toegankelijk zijn. Voor de mobiele apps ligt de deadline op 23 juni 2021. Elke overheidsdienst is zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen op zijn website.

Ze moeten ervoor zorgen dat de gebruikersinterface en de navigatie makkelijk te vinden en te bedienen zijn en de inhoud moet eenvoudig te interpreteren zijn, ook bijvoorbeeld voor hulptechnologie die de online tekst voorleest aan iemand met een visuele beperking.

'Toegang tot informatie is een basisrecht'

Een amendement van de meerderheid breidde het ontwerp uit naar alle autonome overheidsbedrijven, zoals de NMBS, bpost en Proximus. "Ook deze bedrijven moeten over toegankelijke websites en apps beschikken", licht Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) toe.

"Een inclusieve samenleving is een samenleving waar iedereen gebruik kan maken van dezelfde faciliteiten. Toegang tot informatie is een basisrecht. Internet wordt steeds belangrijker voor de overheid als middel om de relatie met de burgers en ondernemingen te onderhouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda, overheidsapps

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni