Klacht tegen willekeur uitwijzingen asielzoekers

Het Forum Asiel en Migraties, vertegenwoordigers van organisaties van mensen zonder papieren en advocaten, hebben een klacht ingediend bij de federale ombudsman. Zij klagen over de ongelijke en willekeurige behandeling van hongerstakers. De federale ombudsman zal de klacht nu onderzoeken.

Het Forum vindt de beslissingen van de Dienst Vreemdelingenzaken over de ex-hongerstakers van de Begijnhofkerk in Brussel en de hongerstakers in Vorst discriminerend en wil dat aanvechten. De hongerstakers kregen verschillende verblijfsvergunningen: de actievoerders in de Begijhofkerk kregen vorige week, na een hongerstaking van 56 dagen, een verblijfsvergunning voor negen maanden én een arbeidskaart. Hun collega's uit Vorst kregen er eentje voor drie maanden.

"Al deze oplossingen zouden op z'n minst voor alle groepen dezelfden moeten zijn, zodat er geen discriminatie is," zegt Alexis Deswaef, advocaat voor mensen zonder papieren. "Misschien kan de ombudsman ook de politieke wereld interpelleren om op zijn minst alles gelijk te stellen en ervoor zorgen dat de langverwachte en beloofde omzendbrief over de regularisatie van mensen zonder papieren eindelijk uitgebracht wordt."

In het Latijns-Amerikaans huis in Elsene is maandagmorgen ook een twintigtal mensen zonder papieren begonnen met een hongerstaking om dezelfde voorwaarden te krijgen als de hongerstakers uit de Begijnhofkerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?