Leman over Moureaux: 'Een groot burgemeester gaat weg'

© FM Brussel
18/10/2012
Johan Leman, voormalig directeur van de Foyer in Molenbeek neemt het op voor aftredend burgervader Philippe Moureaux. "Hij had gezag en kon Europese fondsen aantrekken." Leman hoopt dat de nieuwe burgemeester ook het nodige gezag zal uitstralen in de moeilijke gemeente Molenbeek.

In een interview met FM Brussel is professor emeritus aan de KU Leuven Johan Leman vol lof over aftredend burgemeester Philippe Moureaux (PS). "Het is normaal dat er in een democratie beweging is. Maar ik behoor niet tot de veranderingsfanaten", zegt Leman op de stadsradio.

"Ik heb de periode vóór Moureaux gekend in de jaren tachtig. Toen was Molenbeek de Far West," aldus Leman.

"Ik besef ook hoe moeilijk Molenbeek is om te besturen. Ik hoop dat de nieuwe bewindsploeg evenveel gezag zal hebben als Moureaux, want dat is nodig in Molenbeek. En kijk naar het kanaal: Moureaux heeft veel fondsen naar Molenbeek kunnen trekken, want hij had macht. Ik hoop dat de nieuwe coalitie dat ook kan, want anders gaat de gemeente verarmen."

Sociaalvoelend
"Hij was ook heel sociaalvoelend: hij ontving maandagnamiddag gewone mensen op bureau". Leman is er voorts van overtuigd dat de voormalige vicepremier rustig een Europese carrière had kunnen uitbouwen, "maar hij koos voor een gemeente die op haar gat lag".

"Er is een tijd van komen en gaan, en dat geldt ook nu voor Molenbeek. Maar het zal moeilijk zijn om hem op te volgen. Daarom zeg ik: dank u Philippe Moureaux", besluit Leman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni