Logement Molenbeekois: kritiek van PVDA, N-VA en Vlaams Belang

© Google Maps

Het stuift in politiek Molenbeek, na de zeer bezwarende audit van sociale huisvestingsmaatschappij Logement Molenbeekois. "De gewestelijke maatschappij BGHM wist hier al van in mei vorig jaar", klinkt het bij de PVDA. De N-VA vraagt een parlementaire onderzoekscommissie.

De bezwarende audit komt voor oppositielid Dirk De Block van PVDA Molenbeek niet als een verrassing. Volgens hem kwam het dossier al in mei 2018 op tafel te liggen bij de BGHM. "We hebben de problematiek in oktober al aangekaart tijdens de onderhandelingen met de PS."

"Toen spraken we expliciet over de noodzaak om met een andere directie aan de slag te gaan. Om de continuïteit te garanderen is er regionale voogdij nodig", zegt De Block.

"Het is zo slecht gesteld dat de mensen met expertise helemaal weg zijn. Het klokkenluidersdossier dat uiteindelijk in november bij minister Fremault op het bureau is gekomen, lag in mei al bij de BGHM. De vraag is waarom er toen niets mee gedaan is. Er zou slechts één vergadering hierover hebben plaatsgevonden", verklaart De Block.

N-VA: parlementaire onderzoekscommissie

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) zal om een parlementaire onderzoekscommissie vragen. Die moet verder onderzoek doen naar de wanpraktijken bij de Molenbeekse openbare vastgoedmaatschappij Le Logement Molenbeekois. Verder pleit ze voor de fusie van alle 16 de openbare huisvestingsmaatschappijen.

"Door de huidige versnippering blijven we miljoenen aan belastinggeld verspillen. Een volledig gewestelijk huisvestingsbeleid met een fusie van de openbare vastgoedmaatschappijen lijkt mij een noodzakelijke hervorming", besluit Van Achter. Ze krijgt daarbij ook de steun van Vlaams Belang dat eveneens een eengemaakte maatschappij voor heel Brussel wil.

Schepmans (MR): 'Niet op de hoogte'

Voormalig burgemeester en huidig eerste schepen Françoise Schepmans (MR) zegt dan weer aan persbureau Belga niet op de hoogte te zijn geweest van problemen met de maatschappij. Ook niet via haar MR-partijgenoot, en voorzitter van de openbare vastgoedmaatschappij, Michel Eylenbosch. "Hij heeft me nooit signalen gegeven. Ik heb hem wel gevraagd om de werking te moderniseren", aldus nog Schepmans.

"Je mag niet vergeten dat alle politieke partijen vertegenwoordigd waren. De meerderheid in de raad van bestuur en de oppositie als waarnemers", verduidelijkt Schepmans. Dat er tijdens de vorige legislatuur niet werd ingegrepen is een kwestie van bevoegdheden, volgens Schepmans. "Het is niet de gemeente die een budget geeft aan Le Logement Molenbeekois, dus wij moeten hen niet controleren. Het is het Brussels gewest en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) die de voogdij hebben over de vastgoedmaatschappij."

Logement Molenbeekois was ook een van de huisvestingsmaatschappijen waar BRUZZ vorige week over berichtte, in een reportage die de slechte toestand van veel sociale woningen in het gewest aankaart. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?