Londerzeel krijgt eerste burgemeester van Marokkaanse komaf

Het Vlaams-Brabantse Londerzeel wordt waarschijnlijk de eerste Vlaamse gemeente met een burgemeester van Marokkaanse afkomst. Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) wordt in 2015 opgevolgd door kamerlid Nadia Sminate (N-VA).

In Londerzeel gaan CD&V, N-VA en het kartel SP.A-Groen samen besturen. Aftredend burgemeester De Borger, al achttien jaar aan de macht, doet er nog een halve termijn bij. Na drie jaar zal hij de sjerp doorgeven aan Sminate, lijsttrekker voor N-VA.

CD&V verloor terrein op 14 oktober maar bleef met negen zetels wel de grootste partij. De N-VA haalde zes zetels. De scheurlijst LWD van schepen Conny Moons haalde verrassend zeven zetels. SP.A-Groen viel terug van 5 op 3 zetels.

"Het waren vijf zware nachten onderhandelen, maar uiteindelijk is er dan toch een akkoord gemaakt over de coalitie van de komende legislatuur", kondigt Sminate aan op haar website. "Samen met CD&V en SP.A-Groen vormt N-VA de meerderheid met 18 van de 25 zetels. N-VA levert de eerste 3 jaar de OCMW-voorzitter en twee schepenen, en de burgemeester samen met 3 schepen tijdens de laatste 3 jaar."

Het kartel CD&V-N-VA haalde in 2006 nog de absolute meerderheid in Londerzeel. De gemeente is traditioneel in handen van de christendemocraten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?