Luc Demullier trekt lijst N-VA Berchem

Sinds de winter is bekend dat de N-VA voor het eerst onafhankelijk aan de verkiezingen deelneemt in tien Brusselse gemeenten. De nieuwe lokale afdeling KGB (Koekelberg, Ganshoren, Berchem) wordt gestuurd door René Marchal (onlangs van Sint-Agatha-Berchem naar Jette verhuisd) en Karl Vanlouwe. In Sint-Agatha-Berchem trekt Luc Demullier de lijst.

De lijst voor Berchem is volledig: ze wordt getrokken door Luc Demullier uit de Wilderstraat. Zijn motto is Noli timere, 'Wees niet bang'. De lijsttrekker twijfelde lang of hij zich politiek in zijn gemeente zou profileren, want hij heeft weinig binding met het lokale verenigingsveld, vindt hij zelf. Hij hield zich deze zomer bezig met bij de burger aan huis te gaan uitleggen wat het standpunt van de lokale N-VA is. "Ik maak een afspraak en neem alle tijd voor een persoonlijk gesprek," vertelt hij. Een tijdrovend, maar direct en intens contact met de kiezer.

Tien kandidaten
Demullier is bijbelwetenschapper en woordvoerder van Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams parlement. Hij is ook oud-hoofdredacteur van Het Volk: hij verliet de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) in 2002 na meningsverschillen over het redactionele beleid.

"We willen een lijst vormen die even groot is als die van Brussel-Stad (14 kandidaten, red.), of misschien zelfs groter," gaf Demullier onlangs nog mee. De Berchemse lijst die goedgekeurd werd door het KGB-afdelingsbestuur, telt vijf mannen en vijf vrouwen. Joke Van Daele, directrice van het Berlitz-talencentrum in Elsene, staat tweede. Eddy Lomax, zoon van Iers-Franse ouders, is hekkensluiter.

Waar N-VA in Berchem gevoelig voor is? "De vermolenbekisering van onze gemeente," luidt het antwoord. "Zonder volwaardige inburgering - Frans of Nederlands spreken - zien we de instroom van de nieuwe populatie met lede ogen aan. Het huidige beleid faalt daarin; men sluit de ogen voor een groeiend probleem. Ik wil hierover graag overleg met alle Nederlandstalige kandidaten van andere partijen, zolang ze niet op Franstalige lijsten staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?