Macron en Mélenchon populairst bij Fransen in en rond Brussel

© Caravaggio media
| Fransen schuiven aan op de Heizel om te gaan stemmen.

In Brussel hebben afgelopen zondag ongeveer 26.000 Fransen hun stem uitgebracht tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Huidig president Macron is ook hier de populairste, maar als het van de Brusselaars afhangt, zou hij het in de tweede ronde niet tegen de extreemrechtse Le Pen, maar tegen de linkse Mélenchon moeten opnemen.

Fransen in en rond Brussel konden afgelopen weekend op twee verschillende locaties hun stem uitbrengen. Voor een kleine groep van ongeveer vijfhonderd stemgerechtigden kon dat in het consulaat. Zo'n 50.000 stemgerechtigden mochten naar de Heizel, waar zondag ook lange rijen te zien waren.

Iets minder dan 26.000 mensen hebben dat ook gedaan, goed voor een opkomst van iets meer dan 51 procent. In Frankrijk lag de opkomst ook lager dan vijf jaar geleden met 74 procent.

Emmanuel Macron (La République en marche) stoot dus door naar de tweede ronde met ruim 27 procent van de stemmen. Hij zal het opnemen tegen Marine Le Pen (Rassemblement national) die 23 procent van de stemmen haalde, net iets meer dan de 22 procent van de extreemlinkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise). De extreemrechtse polemist Eric Zemmour (Reconquête) haalde in totaal iets meer dan zeven procent van de stemmen binnen.

Intussen heeft het Franse consulaat-generaal ook de resultaten bekendgemaakt voor de Brusselse kiesbureaus. Macron is ook bij ons de populairste presidentskandidaat en kreeg op de Heizel meer dan 10.000 stemmen, goed voor net geen 40 procent in dat kiesbureau. In Brussel is niet Le Pen de tweede kandidaat, maar wel Mélenchon.

Zemmour populairder dan Le Pen

Le Pen noteerde in Brussel erg lage scores. In het consulaat kreeg Le Pen de steun van vijf mensen, op de Heizel kreeg ze 630 stemmen, goed voor respectievelijk 1,77 en 2,46 procent. Voor Mélenchon ging het om 137 stemmen (48 procent) in het consulaat en 7.956 stemmen (31 procent) op de Heizel.

In Brussel komt Le Pen ook niet op de derde plaats te staan. Die eer is aan Yannick Jadot van de groene partij Europe Écologie Les Verts. Hij haalde in Brussel twaalf procent van de stemmen. Zemmour haalde op de Heizel vijf procent van de stemmen, ruim twee keer zoveel als de PS-kandidate en burgemeester van Parijs Anne Hidalgo

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?