Maingain wil af van taalgroepen in Brussels Parlement

FDF-voorzitter Olivier Maingain wil een einde stellen aan de verdeling in taalgroepen in het Brussels parlement. Dat zegt hij in de weekendeditie van La Dernière Heure.

"Het heeft geen zin het systeem van taalgroepen te behouden in het Brussels Parlement, met een Vlaamse oververtegenwoordiging", zegt Maingain.

Volgens hem zullen de Vlamingen binnen tien jaar nog maar vijf procent uitmaken van de Brusselse bevolking. Op basis van deze vaststellingen wil Maingain het aantal parlementsleden in Brussel met een derde verminderen. 'Vandaag zijn ze met 89 omwille van de oververtegenwoordiging van de Vlamingen', stelt de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Voorts wil hij het aantal Brusselse ministers beperken tot vier Franstaligen en één Nederlandstalige. De staatssecretarissen zouden geschrapt worden.

"Het is tijd om een Brussels model uit te bouwen met een politieke vertegenwoordiging die beantwoordt aan de sociologische realiteit", aldus Maingain.

Grouwels: 'Maingain is een stokebrand'
CD&V zal nooit een Brussels regeerakkoord goedkeuren waarin de institutionele eisen van FDF-voorzitter Olivier Maingain staan opgenomen. Daarmee reageert Brussels CD&V-staatssecretaris Brigitte Grouwels op de uitlatingen van Maingain. Grouwels noemt hem een 'stokebrand'.

Volgens Grouwels wordt van Brussel een civieke politieke koers verwacht, 'inbegrepen een correcte toepassing van de taalwetgeving'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?