Mayeur verduidelijkt: ‘Geen plannen om hoofddoek bij politie toe te laten’

© Jef Van de Veire - BRUZZ

Burgemeester van de Stad Brussel Yvan Mayeur (PS) verduidelijkte dit weekend dat hij hoofddoeken bij de politie niet wil toelaten. BRUZZ had van een woordvoerster van Mayeur eerst te horen gekregen dat de Stad niet a priori tegen was en wachtte op de conclusies van een werkgroep, maar de burgemeester verzekert nu dat er niet wordt geraakt aan het neutraliteitsprincipe van openbare diensten.

Het was Amsterdam die het debat rond het al dan niet toelaten van hoofddoeken bij de lokale politie opende. De Amsterdamse politie wil meer vrouwen van vreemde origine in het korps en denkt dat de maatregel voor meer diversiteit bij de aanwervingen kan zorgen. Ook burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) sprong mee op de kar. “De politie moet een afspiegeling zijn van de lokale bevolking," zei Bonte in het VRT-programma Ter Zake.

Een belronde bij enkele Brusselse burgemeesters leverde verschillende antwoorden op. Aanvankelijk klonk het bij een woordvoerster van burgemeester Mayeur (PS) dat de Stad Brussel niet bij voorbaat tegen was. “In 2008 werd een verbod uitgevaardigd op tekenen van politieke of religieuze overtuigen bij ambtenaren die een publieke functie uitoefenen. Dat verbod is ondertussen in vraag gesteld door een arbeidsrechtbank, die zich tegen Actiris heeft gekeerd. Daarom heeft de Stad Brussel nu een werkgroep opgericht die de thematiek behandelt”, aldus Gaëlle Verhasselt.

Mayeur fluit terug
Met andere woorden, de Stad sloot een hoofddoek bij de lokale politie niet bij voorbaat uit. “Maar in onze gezamenlijke politiezone moet dat ook in samenspraak gebeuren met de gemeente Elsene. We kunnen samen kijken wat er mogelijk is binnen onze zone”, besloot Verhasselt.

Enkele uren later floot burgemeester Yvan Mayeur zijn medewerkster terug, nadat persagentschap Belga het feit dat de Stad het idee niet uitsloot kort had overgenomen. “Nee, we hebben geen plannen om hoofddoeken bij de Brusselse politie toe te laten”, klonk het op Twitter. In een mededeling laat Mayeur weten dat het verbod op tekenen van politieke of religieuze overtuiging bij ambtenaren die een publieke functie uitoefenen gewoon geldig blijft.

Molenbeek en Vorst geen voorstander
Burgemeester Françoise Schepmans (MR) van Molenbeek laat weten niet aan het neutraliteitsprincipe te willen raken. “Wat ons betreft, respecteren we in het huidige klimaat de algemene regels rond de neutraliteit van ons personeel en laten we dus geen religieuze tekenen toe.” Dat standpunt wordt ook binnen de MR gedeeld, verzekert Schepmans.

Toch wil ook Schepmans wel degelijk meer diversiteit binnen de politiekorpsen zien. “We hebben nood aan politieagenten die de wijk kennen, die de bevolking vertegenwoordigen. Maar daarvoor hebben we vooral extra middelen nodig. In Antwerpen is er geld om aan diversiteitswerking te doen, maar in Brussel niet. De budgetten moeten dringend herzien worden om een goede vorming voor nieuwe agenten te kunnen garanderen.”

De burgemeester van Vorst Marc Ghyssels (PS) is het ook niet eens met het idee om een hoofddoek toe te laten bij de politie. ”Ik ben voor diversiteit in de politiekorpsen, dat zeker, maar het principe van neutraliteit bij primeert bij dergelijke diensten. Religie heeft daar geen plaats.“

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?