Meer stemmen voor Nederlandstalige lijsten in Rand: ‘Lichte trendbreuk’

© brusselnieuws.be
23/10/2012
In de Rand rond Brussel is bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen het percentage stemmen voor Nederlandstalige lijsten gestegen van 75,5 tot 78,9 procent.

Het percentage voor Franstalige lijsten daalde van 20,2 naar 19,8 procent, blijkt uit een analyse van de vzw De Rand. Die vzw organiseert voor de Vlaamse regering activiteiten rond het Vlaamse karakter van de rand. De vzw spreekt van een "lichte trendbreuk".

"De grote inwijking, vooral uit Brussel, en het feit dat voor veel gezinnen het Nederlands niet de voertaal is, worden niet vertaald in slechtere verkiezingsresultaten voor Nederlandstalige lijsten", zegt voorzitter Jan De Craen. "In heel wat gemeenten is zelfs het tegendeel het geval. Ons intens en positief onthaalbeleid, dat het leren en gebruiken van het Nederlands stimuleert, draagt hier zeker toe bij."

De participatiegraad van niet-Belgen ligt overigens nog laag. In Kraainem en Wezembeek-Oppem, de meest geïnternationaliseerde gemeenten van de Rand, schrijven zich ondanks alle inspanningen slechts 17 en 16 procent van de buitenlandse kiezers zich in om te stemmen.

Faciliteiten
In zeven van de negen randgemeenten zonder faciliteiten daalde het percentage stemmen op Franstalige of tweetalige lijsten: dat geldt voor Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Vilvoorde. In Hoeilaart zakte dat aandeel bijvoorbeeld van 16 naar 9 procent. Enkel in Sint-Pieters-Leeuw en Zaventem was er een zeer lichte stijging.

In de faciliteitengemeenten Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem was er een status quo. In Drogenbos groeide de tweetalige lijst van burgemeester Calmeyn, in Wemmel zag de Vlaamse lijst WEMMEL haar aanhang stijgen van 21,5 tot 43,3 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni