Michel roept op tot nuance in Soedan-kwestie

© Belga
02/01/2018
Updated: 02/01/2018 11.45u
charles_michel_2.jpg

|

In een uitgebreide post op Facebook reageert premier Charles Michel dinsdag op de heisa die twee weken geleden ontstaan is over de Soedanezen die vanuit België naar hun eigen land terugkeerden en daar gefolterd zouden zijn.

Het hele Soedan-verhaal bracht de voorbije twee weken vooral staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in opspraak. Opvallend in het Facebook-bericht van de premier is dat hij Francken niet één keer bij naam noemt.

Michel voelt zich naar eigen zeggen verplicht de puntjes op de i te zetten wegens de "voortdurende tendentieuze berichtgeving" over de zaak. De "menselijke en kordate" migratiepolitiek van de regering heeft ervoor gezorgd dat de asielcrisis te allen tijde onder controle is gebleven, looft Michel het werk van zijn regering en van de betrokken diensten.

Michel wijst naar andere landen

Wat betreft Soedan heeft hij het over een "gevoelig onderwerp dat om nuance vraagt". Zo hanteren verschillende landen dezelfde aanpak met betrekking tot Soedan. Net als België organiseren ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Noorwegen zogenaamde technische identificatiemissies. Ook het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen werkt rechtstreeks met de Soedanese regering samen, benadrukt Michel.

Na afloop van de missie die in België was neergestreken, heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een beslissing genomen over de terugkeer van negen Soedanezen. Deze beslissingen zijn geval per geval genomen en kunnen in beroep aangevochten worden, aldus Michel. Bovendien mag de DVZ niemand terugsturen naar gebieden die door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) als gevaarlijk worden beschouwd.

Volgens Michel werd dan ook een "eenzijdige" interpretatie gegeven aan de nota van het CGVS van 24 oktober waarin gewaarschuwd werd voor de risico's die Soedanese migranten in eigen land liepen. Belangrijk is dat mensen van Soedanese origine niet automatisch recht hebben op subsidiaire bescherming en dat niet heel het Soedanese grondgebied als een conflictzone mag worden beschouwd.

'Imago van ons land wordt geschaad'

Verder tracht Michel met cijfers aan te tonen dat België op het vlak van asiel "zijn volle verantwoordelijkheid neemt in een geest van waardigheid en menselijkheid". Tienduizenden mensen kregen de voorbije drie jaar internationale bescherming, terwijl de regering meer humanitaire visa afleverde dan tijdens de vorige legislaturen. "Deze objectieve elementen staan veraf van de karikaturen en simplismen in deze of gene richting die het imago en de geloofwaardigheid van ons land kunnen schaden", schrijft Michel.

Zoals hij eerder al zei, wacht Michel de resultaten van het onderzoek naar de behandeling van de Soedanezen af om er eventuele politieke gevolgen aan te koppelen. Hoe dan ook wil hij met de regering niet van koers veranderen. "We houden vast aan een menselijke en kordate politiek. Met zin voor nuance en verantwoordelijkheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni