Milquet doet knieval

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
29/11/2006
Het schepencollege van de stad Brussel gaat er anders uitzien dan aangekondigd. Onder druk van beschuldigingen van het liberale gemeenteraadslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR) en op aandringen van coalitiepartner PS die een sterk signaal vroeg, heeft nationaal CDH-voorzitster en toekomstig eerste schepen Joëlle Milquet Bertin Mampaka en Georges Dallemagne gewipt. Maar het opzij zetten van Mampaka zou enkel tijdelijk zijn.

'Freddy (Thielemans, DV) heeft veel te vlug een bestuursakkoord getekend met alleen maar de CDH," zo liet gemeenteraadslid Mohammed Boukantar de krant Le Soir vorige week optekenen. En: "Sint-Michiel waakt over de Grote Markt, maar ik wil niet dat de Grote Markt een kerk wordt." Met andere woorden: een aantal PS-verkozenen vreest dat de vrijzinnigheid in een coalitie met enkel de CDH onder druk komt te staan. Tijdens de campagne hebben CDH-kandidaten, zo klagen PS'ers, een anti-PS-campagne gevoerd met uitspraken als: 'stemmen voor de PS staat gelijk met stemmen voor het homohuwelijk en abortus'. (Ter herinnering: Ecolo werd uit de coalitie gegooid nadat Isabelle Durant (Ecolo) in Schaarbeek in zee ging met de MR en niet met de PS en Ecolo).

Maar het is niet het laïcisme dat Milquet heeft aangezet om Mampaka en Dallemagne te weren, wel de torenhoge gsm-rekening van Mampaka (20.000 euro in 2005, dit jaar al 13.000 euro), de beschuldiging van vriendjespolitiek en de 'fictieve' woonplaats van Dallemagne. Nadat hij eerder dit jaar als geneesheer uit Cambodja was teruggekeerd, liet Dallemagne zich domiciliëren bij een bevriend zakenman die destijds ook de netheidscampagnes van Dallemagne als schepen van Openbare Reinheid heeft georganiseerd. Volgens Dallemagne is de toekenning echter volledig volgens de regels verlopen.

De beslissing om de twee schepenen te vervangen betekent een zware klap voor het imago van Milquet (en Thielemans), maar de christendemocraten van de CDH bereiden hun verdediging al voor. De gsm-rekening van Mampaka valt niet goed te praten, maar de CDH is ervan overtuigd de beschuldigingen van vriendjespolitiek (lees: misbruik van overheidsgeld voor bevriende vzw's) te kunnen weerleggen. Nu al valt te horen dat een terugkeer van Mampaka niet uitgesloten is. En Dallemagne? Die zou om persoonlijke redenen vorige week al hebben laten weten dat hij geen schepen meer wou worden, maar de federale verkiezingen van volgend jaar wil afwachten. De vraag moet gesteld waarom CDH dat laatste niet wereldkundig heeft gemaakt.

Dat het tot maandag om twee voor middernacht geduurd heeft voor er een akkoord was, heeft naar verluidt te maken met de houding van Mampaka die voet bij stuk hield. Hij is ervan overtuigd dat hij op de gsm-rekening na geen fouten heeft gemaakt. Maar een aantal PS'ers werd heel zenuwachtig. Brussels PS-voorzitter Philippe Moureaux had al laten weten dat hij een sterk signaal verwachtte van Milquet. Maar dat volstond niet. Het is naar verluidt PS-voorzitter Elio Di Rupo, die het goed kan vinden met Milquet, die haar heeft aangesproken.

Maandagnacht waren dan eindelijk alle voordrachten voor de tien schepenen getekend. Voor de PS worden dat Philippe Close, Faouzia Hariche, Karine Lalieux, Mohamed Ouariaghli en Pascal Smet (SP.A-Spirit-Groen!). Smet wordt de eerste drie jaar vervangen door de PS'er Ahmed El Ktibi. Voor de CDH worden dat zoals aangekondigd Joëlle Milquet, Chantal Noël en Steven Vanackere (CD&V). Op de valreep komen Hamza Fassi-Fihri, voorzitter van de CDH-jongeren en Christian Ceux in het college. Christian Ceux is de verrassing van deze stoelendans. Op 8 oktober was Ceux zwaar aangeslagen dat hij niet verkozen was, op 27 november wordt hij voorgedragen als schepen. Dat heeft hij te danken aan het weren van Fatima Massoui die ook al niet echt in Brussel zou wonen. Zij legt vrijdag de eed niet af. Dat betekent ook dat Jean De Hertog (CD&V) nu eerste opvolger is.

Geen 'moment de gloire'
Het was de 29-jarige Geoffroy Coomans de Brachène, een nazaat van een lid van het Voorlopig Bewind uit 1830 en rabiaat belgicist, die zich vastgebeten heeft in de vermeende fictieve domicilies van meer dan één CDH-kandidaat en de 'vriendjespolitiek' van Mampaka. Toch wil Coomans, nadat Dallemagne en Mampaka gewipt waren, niet van een 'moment de gloire' spreken. Coomans: "Helemaal niet, dan zou ik me gedragen als een verwaande kwast. Het blijft gênant, want de kans is groot dat de man in de straat alle politici over één kam scheert. Ik heb mijn plicht gedaan." Bovendien is er volgens Coomans ook nog altijd twijfel over de echte woonplaats van Geneviève Oldenhove de Guertechin en Lydia Mutyebele Ngoi.

MR ontgoocheld
Voor de liberale oppositie van de MR is de moeizame samenstelling van het schepencollege gesneden brood. Fractievoorzitster Marion Lemesre laat in een perscommuniqué weten dat ze klacht gaat indienen bij het kiescollege; niet alleen tegen Mutyebele en Oldenhove, maar ook tegen Fassi-Fahri. Lemesre wil dat het ministerie onderzoekt waar de drie de dag van de verkiezingen woonden. Lemesre heeft de voorbije weken samen met Ecolo nog pogingen ondernomen om burgemeester Freddy Thielemans op andere gedachten te brengen en met MR en Ecolo in zee te gaan in plaats van met CDH. Een deel van de PS was hier voorstander van, maar niet Thielemans en Philippe Close, een vertrouweling van Di Rupo. De MR was als verliezer van de verkiezingen tevreden met twee schepenzetels, Ecolo met één. Dat zou betekend hebben dat de PS er nog een zetel bij kon nemen. Maar Thielemans heeft de boot afgehouden. Nu vrijdagochtend leggen de nieuwe gemeenteraadsleden én schepenen de eed af. Volgende week maandag vergadert het schepencollege om de bevoegdheden definitief toe te kennen. Bij de PS zijn die gekend, maar met de personeelswissel heeft Milquet nog werk voor de boeg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni