Minister van Staat Daniel Ducarme (MR) overleden

Minister van Staat Daniel Ducarme (MR) is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Ducarme was al een tijdje ziek en overleed aan kanker. Hij werd 56 jaar oud. Van midden 2003 tot 2004 was hij Brussels minister-president.

De liberaal Ducarme begon zijn politieke carrière als nationaal voorzitter van de Liberale Studenten in 1974. Hij was ook enkele jaren voorzitter van de Franstalige liberalen en werkte mee aan de omvorming van de partij tot de Mouvement Réformateur (MR).

In Brussel had hij het even voor het zeggen toen hij midden 2003 François-Xavier de Donnéa opvolgde als minister-president. Die stoelendans gebeurde op nauwelijks een jaar voor de regionale verkiezingen van 2004 en werd door de Vlaamse partijen niet gesmaakt. Ook het feit dat Ducarme geen Nederlands sprak werd aan Nederlandstalige kant niet op gejuich onthaald.

Ducarme moest uiteindelijk opstappen toen bleek dat hij al enkele jaren zijn belastingsaangifte niet had ingevuld.

Ducarme was daarnaast ook Waals minister van Milieu en Landbouw (1985-1988) en zetelde eveneens in het Europees parlement. Tussen 1988 en 2000 was Ducarme burgemeester van Thuin. In 2002 werd hij door de koning aangeduid als minister van staat.

Ducarme overleed aan kanker. Hij laat een vrouw en twee kinderen na, maar ook de herinnering aan een joviaal man, een bon vivant. "Hij was een zeer spreekvaardig iemand, iemand die een zaal kon begeesteren, die ook boordevol ideeën zat. Ik heb er graag mee samengewerkt," zegt Guy Vanhengel (Open VLD), die Brussels minister was onder Ducarme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?