Mobiriscentrum leidt verkeer in betere banen

De Brusselse regering heeft de omvorming van het Mobiriscentrum goedgekeurd. Dat is het Brusselse mobiliteitscentrum. Momenteel houdt dat toezicht op het wegverkeer in het Brusselse gewest en staat in voor het beheer van tunnels, verkeerslichten en verlichting.

Door de hervorming krijgt Mobiris er de komende vier jaar heel wat taken bij. Het moet een dynamisch mobiliteitscentrum worden voor Brussel en de toekomstige regio van het Gewestelijk ExpressNet, een zone rond Brussel tot Mechelen, Leuven, Nijvel en Geraardsbergen. Zo wil men automobilisten al van een eind buiten Brussel op de hoogte houden van de verkeerssituatie in en rond de hoofdstad.

De meest in het oog springende innovaties zijn de installatie van dynamische informatieborden, rijstrooksignalisatie en verkeerslichtenbeïnvloeding. Telkens er op gewestwegen of in tunnels werken plaatsvinden of ongevallen gebeurd zijn, zal dat worden aangegeven op zogenaamde dynamische informatieborden, op tekstkarren en op de Mobiriswebsite. Weggebruikers kunnen zich ook via de site inschrijven op verkeersinformatie per sms of mail.

Er starten ook onderhandelingen met de verschillende politiezones om in het Mobiriscentrum actief te zijn. Het is immers de politie die de bevoegdheid heeft om bij ernstige ongevallen tunnels af te sluiten en omleidingen te voorzien. Naast politie-aanwezigheid en een uitbreiding van het personeel, wordt er ook ruimte voorzien voor media. Die moeten de automobilisten dan laten weten hoe lang hij onderweg zal zijn.

De komende 4 jaar wordt ongeveer 15 miljoen euro vrijgemaakt om het huidige Mobiriscentrum uit te bouwen tot een nationaal verkeersbeheerscentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?