Molenbeekse herdenking Iraanse generaal sereen verlopen

© Photonews
| Ook in India wordt de vermoorde generaal Qassem Soleimani herdacht.
Updated: 03-01-2020 - 22:31

De herdenking van de vermoorde Iraanse generaal Qassem Soleimani in Molenbeek is in alle rust verlopen. Even was er ongerustheid over de precieze bedoeling van de avond, omdat er op de aankondiging sprake was van wraak. Maar dat bleek een foute vertaling uit het Perzisch te zijn. Zo'n honderdtal Iraniërs kwamen samen op de rouwplechtigheid.

De Iraanse generaal Soleimani werd donderdagnacht door de Amerikanen vermoord tijdens een drone-aanval. Iran heeft al laten weten zijn dood 'op gepaste plaats en moment te wreken.'

Intussen is de sjiitische moslimwereld in rouw. Overal wordt hij herdacht, van India tot Molenbeek.

Die herdenking in Molenbeek vond vrijdagavond om 19 uur plaats in de De Bonnestraat. "Een hele wereld zal je wreken", stond in het Engels te lezen op de uitnodiging, wat tot ongerustheid leidde.

"Wat op de uitnodiging staat is een slechte vertaling," zegt mede-organisator Mohsen Rahnama in De Standaard. "Er wordt bedoeld: de hele wereld treurt om Soleimani. We zijn hier louter om te rouwen." Rahnama benadrukte dat van geweld geen sprake is.

De avond verliep dan ook vreedzaam en ingetogen. Sowieso was de politie aanwezig om een oogje in het zeil te houden. "Al gaat het wel om een privé-initiatief", zei interim-korpschef Johan Berckmans daarover aan BRUZZ. "Zij hebben een zaal afgehuurd en hebben het recht om te vergaderen. Wel zullen wij er discreet aanwezig zijn om te zien wat er gebeurt. We volgen het op."

Herdenking Iraanse generaal  Molenbeek
© via Twitter

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?