Moureaux niet overtuigd door voorstel Ecolo

Philippe Moureaux

Philippe Moureaux, oud-kopstuk van de PS, is niet overtuigd door het voorstel van partijleidster Zakia Khattabi (Ecolo) om de Brusselse bestuursstructuren te vereenvoudigen.

Moureaux' kritiek gaat vooral om de institutionele kant van het verhaal. Khattabi stelde immers voor om de bevoegdheden van de Franstalige Gemeenschapscommissie, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over te hevelen naar het Gewest. Er zou dus geen specifiek beleid meer zijn voor Franstaligen enerzijds en Nederlandstaligen anderzijds.

“Verleidelijk,” reageert Philippe Moureaux in Le Soir. Toch ziet het voormalig PS-kopstuk een aantal praktische bezwaren. De oud-burgemeester van Molenbeek is onder andere federaal minister voor Institutionele Hervormingen geweest. De wet waarmee het Brussels Gewest werd opgericht, heeft volgens hem een grondige herziening nodig voordat Khattabi's voorstel technisch uitvoerbaar is. Die herziening moet de federale regering goedkeuren. Daarin zetelt echter de N-VA, en inmenging van die partij doet Brussel volgens Moureaux geen goed.

Ook bij een hervorming binnen Brussel heeft Moureaux bedenkingen. Hij brengt in herinnering hoe de meerderheid van 2009-2014 ook de gemeentes wilde hertekenen. “Zelfs als het haalbaar lijkt, en in het regeerakkoord is opgenomen, is het niet zo simpel,” waarschuwt hij.

Tot slot vreest hij dat de Brusselse meerderheid minder vat zou krijgen op Brussel. Over gevoelige materie, zoals onderwijs, zouden de gemeenschappen immers met een veto kunnen beslissen.

Rond technische onderwerpen, zoals mobiliteit, is centraliseren volgens Moureaux wel een goed idee. Concluderend waarschuwt hij nog dat politici, met verkiezingen voor de deur, soms met mooie ideeën strooien die niet altijd even uitvoerbaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?