Fouad Ahidar (Vooruit.brussels) tijdens een plenaire vergadering in het Brussels parlement op 20 oktober 2022

| Fouad Ahidar (Vooruit.brussels) tijdens een plenaire vergadering in het Brussels parlement. (archief)

MR verlaat Brussels halfrond bij tussenkomst Ahidar

© Belga
17/11/2023
Updated: 17/11/2023 17.49u

De MR-fractie heeft vrijdagvoormiddag de plenaire zaal van het Brussels Parlement verlaten op het ogenblik dat Fouad Ahidar (Vooruit) het spreekgestoelte betrad. Dat gebeurde bij de bespreking van een resolutie over antisemitisme. Die werd uiteindelijk goedgekeurd met 46 stemmen voor bij 35 onthoudingen.

Het voorstel van resolutie was een initiatief van Viviane Teitelbaum (MR) en werd meegetekend door collega's van Open VLD, CD&V, DéFI en Les Engagés. De tekst roept het Brussels Gewest op zich te scharen achter de "Europese Strategie ter bestrijding van antisemitisme en ter bevordering van het Joodse leven".

Tijdens de werkzaamheden in commissie en in de werkgroep die speciaal in het leven geroepen werd om de tekst te bespreken onstond er discussie over de definitie van antisemitisme. De Europese Strategie baseert zich op de definitie van de IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), maar voor verschillende fracties kan door deze definitie ook kritiek op Israël en zijn regering gezien worden als antisemitisch. Na de goedkeuring van een reeks amendenten van PS en Ecolo werd de tekst in commissie aangenomen met 9 stemmen voor en 5 onthoudingen.

Nog geen consensus

Tijdens het plenaire debat betreurden verschillende sprekers zoals Arnaud Verstraete (Groen) dat er geen consensus bereikt kon worden. Cieltje Van Achter kondigde aan dat N-VA zich zou onthouden omdat de resolutie onvoldoende is. Viviane Teitelbaum betreurde dat de tekst in commissie dermate geamendeerd werd, dat ze die nu niet meer kon goedkeuren. Het is dan ook uitkijken naar de plenaire stemming later op de dag.

Toen Fouad Ahidar het woord nam, verliet Teitelbaum samen met haar fractie het halfrond. Ahidar kwam onlangs in een storm terecht wegens uitspraken over het Israëlisch-Palestijns conflict, waarvoor hij zijn excuses aanbood. Vrijdag wilde hij nog eens de puntjes op de i zetten.

"U voert hier het verkeerde debat", richtte hij zich tot Teitelbaum. "Telkens men kritiek heeft op de Israëlische regering, krijgt men het verwijt antisemiet te zijn. Laat me duidelijk zijn: ik zal nooit welke vorm dan ook van racisme en antisemitisme aanvaarden", aldus Ahidar, die erkende dat er antisemitisme bestaat in Brussel.

"Mevrouw Teitelbaum klaagt dat de joden in Brussel zich aan hun lot overgelaten voelen. Maar waar is de politie? Waar is de justitie? Die hefbomen heeft het federale in handen", wierp hij haar voor de voeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , fouad ahadir , vooruit.brussels , Brussels Parlement , uitspraken , MR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni