karl vanlouwe

N-VA: 'Enkel federaal parlement kan beslissen over naamsverandering VGC'

NC
© brusselnieuws.be
28/10/2015

N-VA-politicus Karl Vanlouwe zegt dat de Vlaamse Gemeenschapscommisie wel kan discussiëren over een eventuele naamsverandering naar Nederlandstalige Gemeenschapscommissie, maar de uiteindelijke beslissing moet genomen worden op het federale niveau.

Om van naam te veranderen moet de grondwet gewijzigd worden, en daar heb je een federale tweederdemeerderheid voor nodig.

Vanlouwe is sowieso geen voorstander van een eventuele naamswijziging. "In Brussel hebben we vaak schrik dat Vlaanderen Brussel loslaat", verklaart hij aan brusselnieuws.be. "Laat ons zelf dan ook de band met Vlaanderen niet doorknippen". Hij vindt dat Brussel zich met het voorstel afkeert van Vlaanderen en noemt dat "stuitend".

Open VLD en SP.A hebben in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een discussienota opgesteld om de VGC van naam te doen veranderen naar Nederlandstalige Gemeenschapscommissie (NGC). Blauw en rood vinden dat deze naam de lading beter dekt. "We willen met ons voorstel duidelijk maken dat onze Gemeenschapscommissie de spreekbuis is van iedere Brusselaar die gebruikmaakt van de Nederlandstalige voorzieningen", klinkt het. Ook oppositiepartij Groen, die eerder al op de verandering aanstuurde, steunt het voorstel.

"We kunnen hier zo veel over discussiëren als we willen", zegt Vanlouwe. "Maar het zal het federaal parlement zijn dat beslist over de naamswijziging." De namen van de Brusselse instellingen staan namelijk in onze grondwet en in de bijzondere Brusselwet. "Als je die wil aanpassen heb je een tweederdemeerderheid nodig in het Federale parlement."

Niet-officiële naamswijziging
De Franstalige gemeenschap heeft in 2011 haar naam veranderd naar Fédération Wallonie-Bruxelles. Dat is toen niet in het Federaal parlement besproken. "Maar deze naamswijziging is helemaal niet officieel", aldus Vanlouwe. "Op papier gaat het nog steeds om de Franstalige gemeenschap."

Of de VGC effectief van naam kan veranderen is in dat geval nog maar de vraag. N-VA wil alleszins niet meewerken aan de naamsverandering, CD&V "wil het debat aangaan" maar is ook niet echt voorstander. Hoe de Franstaligen op het voorstel reageren zal nog moeten blijken.

N-VA heeft het thema aangekaart in de commissie Brussel in het Vlaams parlement. "Vlaams minister van Brussel Sven Gatz is niet tegen een naamsverandering, en dat is als minister in de Vlaamse regering toch wel opmerkelijk", vindt Vanlouwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni