N-VA neemt afstand van anti-CD&V pamflet

Vele Vlaamse Anderlechtenaren kregen in oktober een pamflet in de bus waarin de CD&V wordt omschreven als “het paard van Troje van de Franstalige monarchie binnen Vlaanderen”. Volgens het Brusselse N-VA-bestuur gaat het om een eenmansactie van een N-VA-lid uit Anderlecht. N-VA neemt afstand van het pamflet.

"De CD&V is een partij met baronnen die de Vlaming verraad" (sic). En nog "Elke religie is een vorm van hersenslavernij". Of deze "Wouter Beke, volksvertegenwoordiger van de Franstalige katholieke monarchie en van de Waalse natie: hij verkiest met zijn leugens het extremistische FDF boven Vlaanderen."

Het zijn maar enkele uittreksels uit het pamflet dat honderden Vlaamse Anderlechtenaren in hun bus kregen. "Ik viel achterover toen ik het pamflet zag," vertelt Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) aan brusselnieuws.be. Hij kreeg het pamflet in handen via een verbolgen Walter Vandenbossche (CD&V), eerste ondervoorzitter van het Brussels Parlement en tevens gemeenteraadslid in Anderlecht.

Vandenbossche, die net als vele andere Vlaamse Anderlechtenaren het pamflet vorige maand in de bus kreeg, stuurde vandaag een boze brief naar Paul De Ridder. "Dit is een beschamende moddercampagne, een scheldtirade met een totaal gebrek aan politieke ethiek. Het pamflet heeft blijkbaar als doel om het politieke en maatschappelijke engagement van veel mensen in diskrediet te brengen."

"Ergste vijand van democratie"
De auteur van het pamflet wijst erop dat de CD&V met haar 16 procent van de stemmen het Vlaamse volk niet vertegenwoordigt. "De NV-A (sic) daarentegen haalde 31 procent." De auteur geeft ook nog een waarschuwing mee: "Vlaamse burgers, de media bedriegt jullie. Ze zijn gevaarlijk en de ergste vijand van de democratie, ze doen aan linkse beleidspolitiek."

Op het pamflet staat de naam van de verantwoordelijke uitgever: René Demol, Anderlecht. René Demol is dus lid van de N-VA, maar stond vroeger nog op de lijst van het toenmalige Vlaams Blok voor de gemeenteraadsverkiezingen in Anderlecht. Zijn dochter Martine Demol zetelde 6 jaar in de gemeenteraad van Anderlecht voor Vlaams Belang, maar kwam zelden tussen tijdens de debatten. René Demol is geen familie van Johan Demol uit Schaarbeek.

Paul de Ridder: "Ik keur dit pamflet af"
Volgens Walter Vandenbossche werd het pamflet verspreid in het huis-aan-huis blad van de N-VA Brussel. Toch zit die N-VA Brussel daar voor niets tussen. "René Demol is effectief een lid van de N-VA, maar geen bestuurslid. Hij is een van onze bussers, die onze huis-aan-huisbladen in Anderlecht verspreidt. Hij heeft zelf het initiatief genomen om dit pamflet mee te verspreiden. Deze eenmansactie keur ik af, net als de inhoud van dit pamflet," zegt Paul De Ridder stellig.

Ook Lieven De Rouck, voorzitter van de N-VA Brussel-19, neemt afstand van het pamflet, zij het voorzichtiger. "Achter sommige punten uit het pamflet kan ik mij scharen, achter andere niet," zegt hij aan brusselnieuws.be. "In elk geval hoort het niet dat een N-VA-lid zo'n pamflet verspreidt zonder medeweten van het partijbestuur. Dit mag niet meer gebeuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?