N-VA niet blij met Arabisch in blad van gemeenschapscentrum

Een interview met filmmaker Jasper Rooselaer werd in het Nederlands en in het Arabisch gepubliceerd.

Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe (N-VA) begrijpt niet waarom interviews in het magazine van GC Essegem uit Jette in het Arabisch vertaald worden. "Hoe de Arabische vertaling van artikels bijdraagt aan het ondersteunen van het Vlaamse gemeenschapsleven is me een raadsel." Maar volgens het gemeenschapscentrum wordt het taalbeleid van de VGC perfect gerespecteerd.

In de laatste twee edities van het gemeenschapsblad 'Gazet van Jette' staan twee interviews van de Syrische journalist Hussein Assaf. Hij sprak zowel met Hadi Hashemloo, acteur bij Toile Ciree als met jonge filmmaker Jasper Rooselaer. Beide interviews zijn vertaald in het Arabisch en dat is bij de volksvertegenwoordiger van N-VA in het verkeerde keelgat geschoten.

“Ik was er altijd van overtuigd dat de rol van de gemeenschapscentra er vooral uit bestond om het Vlaamse gemeenschapsleven te ondersteunen en versterken. Hoe de Arabische vertaling van artikels daartoe bijdraagt is me een raadsel."

Vanlouwe benadrukt dat iedereen die voeling heeft met de Vlaamse cultuur welkom moet zijn. Maar volgens hem staan "zotternijen als het gebruik van een niet-officiële taal als het Arabisch haaks op integratie".

Gemeenschapscentrum: 'Perfect volgens de regels'

De voorzitter van het gemeenschapscentrum Essegem, Johan Van den Berghe, is naar eigen zeggen verbaasd over de kritiek van N-VA. "De regels van de VGC stipuleren dat alles in het Nederlands moet geschreven worden, maar dat vertalingen net een laagdrempelige factor kunnen zijn om anderstaligen met het Nederlands vertrouwd te maken."

Volgens het centrum is het artikel dus perfect reglementair. Het verbaast Van den Berghe nog meer dat de kritiek van N-VA komt, "omdat er van die partij ook iemand zetelt in de raad van bestuur van het gemeenschapscentrum en die de editie mee heeft goedgekeurd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?