N-VA wil tweetaligheid opleggen aan Brusselse artsen

© brusselnieuws.be
21/01/2011
De N-VA wil Brusselse artsen en verpleegkundigen wettelijk verplichten om tweetalig te zijn. Kamerlid Ben Weyts dient een wetsvoorstel in dat artsen en andere beoefenaars van een gezondheidsberoep verplicht om de taal te kennen van het gebied waar ze werken. PS-Kamerlid en Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) spreekt van "een provocatie".

Het wetsvoorstel bepaalt dat artsen, tandartsen, verpleegkundigen, kinesisten, apotheken en vroedvrouwen "de officiële taal of talen" moeten kennen "van de plaats waar ze hun geneeskundige activiteiten uitoefenen". Volgens de N-VA is de wet wenselijk gezien "het aanslepende probleem van de gebrekkige tweetaligheid in de Brusselse ziekenhuizen." Zo bericht La Libre Belgique.

"Een rapport van de Raad van Europa had aangedrongen op een snelle oplossing van het probleem. Maar de situatie verbetert niet," zegt N-VA. "Aangezien zowel bij de Brusselse ziekenhuizen als bij de zorgverleners zelf de wil blijkt te ontbreken om spontaan deze wantoestanden aan te pakken, dringt een wetgevend initiatief zich op."

"DIt is een provocatie"
PS-kamerlid en Brussels OCMW voorzitter Yvan Mayeur is not amused door het voorstel van Weyts. "Dit is een provocatie, een vals probleem," zegt hij. Mayeur ontkent niet dat er in het verleden problemen waren met de opvang van Nederlandstaligen in de Brusselse ziekenhuizen. "Maar er is al veel gedaan," volgens de PS'er. Hij verwijst daarbij naar de taalplannen die de openbare ziekenhuizen hebben doorgevoerd.

"De maatregelen werken goed, er is geen enkele klacht bij de bevoegde organen," zegt Mayeur. De taalkwestie in de ziekenhuizen overstijgt volgens hem het probleem van het Nederlands. "We hebben mensen aangeworven die alle talen kunnen spreken, niet alleen het Nederlands. Dat is overigens de taal van een zeer kleine minderheid in Brussel."

Ook bij Open VLD plaatsen ze kanttekeningen, zij het veel minder grote, bij het voorstel. "Het probleem van de N-VA en Ben Weyts is dat ze alles proberen te herleiden tot een juridische verplichting," zegt Vlaams parlementslid Sven Gatz. "Maar het is niet omdat je mensen verplicht om andermans taal te spreken, dat ze dat ook gaan doen. Je moet een klimaat creëren waarin dat vanzelfsprekend is. Het is een goed voorstel op zich, maar het is niet nieuw en je moet het in een bredere context zien."

SP.A Brussel ziet al evenmin heil in een wetsvoorstel. Brussels parlementslid Elke Roex: "Oplossingen moet je zoeken in de praktijk, bijvoorbeeld door het onderwijs tweetaligen te laten afleveren die kiezen voor zorgberoepen in Brussel."

Grondwet
De Grondwet schrijft voor dat het taalgebruik in België vrij is. Enkel voor rechtszaken en "handelingen van openbaar gezag" kan het
taalgebruik door de wet geregeld worden. De Raad van State maakt echter een onderscheid tussen taalgebruik en taalkennis. Het opleggen van
taalkennis als beroepsuitoefeningsvoorwaarde zou, volgens die interpretatie, geen afbreuk doen aan de door de Grondwet gegarandeerde
vrijheid van taalgebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni