Naar een afschaffing van opvolgers bij Brusselse gewestverkiezingen

© BRUZZ
| Voor de 12 partijen die vandaag in het parlement vertegenwoordigd zijn zou het om een vermindering van 192 kandidaten gaan.

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een voorstel van ordonnantie in overweging genomen over de afschaffing van de opvolgerslijst bij de gewestverkiezingen vanaf de stembusgang van 2019. Het voorstel van DéFI-fractieleider Emmanuel De Bock werd meegetekend door PS, de groenen en MR.

Het voorstel van De Bock voorziet dat er bij de gewestverkiezingen volgend jaar ook maar één lijst van effectieve kandidaten zal zijn, zoals dat nu reeds het geval is voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. De eerste opvolger is daarbij de eerste niet-verkozene op de lijst.

Voor de effectieve kandidaten geldt nog steeds de halvering van het effect van de lijststem, wat inhoudt dat de zogeheten 'pot' sneller uitgeput is en de naamstemmen een grotere invloed hebben.

Doordat de opvolgers geschrapt worden, moeten de partijen op zoek naar een vierde minder kandidaten aangezien de kandidatenlijst beperkt wordt tot 72 in plaats van 88 voor de Franstalige partijen en 17 in plaats van 33 voor de Nederlandstalige partijen. Volgens De Bock gaat het voor de 12 partijen die vandaag in het parlement vertegenwoordigd zijn om een vermindering van 192 kandidaten.

Het voorstel werd niet meegetekend door Nederlandstalige meerderheidspartijen omdat ze hun standpunt nog moeten innemen, aldus De Bock. Hij wees erop dat het debat momenteel ook vooral aan Franstalige kant speelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?